Блог Патрика Муна: Пет кључних тачака за економски развој

Патрик Мун, Амбасадор САД у БиХ
Блог Патрика Муна: Пет кључних тачака за економски развој

Откако сам дошао у БиХ, апелујем на политичке лидере да стварају нова радна мјеста и да економски развој учине својим приоритетом. Али, заправо, нисам видио да има било каквог лидерства, било каквих активности или позитивних реакција.

Умјесто тога, политичари су фокусирани на међустраначке размирице и не успијевају подузети једноставне, позитивне кораке којим би се отварала радна мјеста и потакао економски развој.  Понекад се питам нису ли они више заинтересовани за стварање радних мјеста за чланове својих странака, него за потребе пословне заједнице,  бројних незапослених или повремено запослених грађана БиХ.

Сада, на почетку нове године, апелујем на бх. функционере на свим нивоима власти да се обавежу да ће усвојити политике повољније за бизнис како би се стимулисале инвестиције и економски развој.  Знаци побољшања у глобалној економији, као и регионални напредак на путу интеграције у ЕУ, створиће нове прилике за БиХ.

Како би те прилике искористила, БиХ мора створити повољну пословну климу и тиме помоћи већ постојећим компанијама  и привући нове компаније које ће отварати нова радна мјеста и економске могућности за све.

На основу онога што сам чуо од пословних људи из цијеле БиХ, предложио бих сљедећих пет начина за промовисање пословних инвестиција у БиХ ове године:

1. Поједностављење процедура за оснивање бизниса: БиХ би требала у цијелој земљи успоставити шалтер сале за регистрацију фирми и омогућити поједностављивање, убрзавање и усклађивање процедура преко ентитетских линија.  Инвеститорима треба омогућити посјету било којој локацији и регистрацију пословања у цијелој земљи; или би се, алтернативно, ове процедуре могле завршити веома брзо путем интернетске странице.

2. Смањење нивоа пореза и доприноса: Преоптерећеност послодавца доприносима за запослене наноси штету у погледу конкурентности бх. фирми и у погледу атрактивности БиХ за инвеститоре. Како би стимулисала пословање, БиХ би требала понудити период умањених пореских давања или пореских олакшица за нове инвеститоре или оне који оснивају фирме. Дугорочно, ови кораци би заправо повећали приходе за владу, јер би фирме запошљавале већи број радника.  Настојања  да се ускладе порези и приватизују државне фирме-губиташи би такођер била од кључне важности за увећавање владиних прихода и за стварање могућности да се на конкурентнију мјеру смање доприноси и додатни порези које плаћа послодавац.  

3.  Модернизација закона о раду: Постојећи закони су нефлексибилни и застарјели. Успјешном бизнису је потребна способност експедитивног запошљавања и отпуштања што захтијева амбијент пословања и учинци радника.  Уз то, систем радних књижица се мора модернизовати или потпуно промијенити како би радници имали уредне податке о свом радном искуству, укључујући и неплаћено стажирање, образовање и обуку ван земље.

4. Брзо рјешавање пословних спорова: Инвеститори избјегавају земље у којима се уговори не могу провести, а неспоразуми ријешити у разумном року. Вријеме је новац. БиХ би требала строго примјењивати постојеће рокове у РС, Федерацији БиХ и Дистрикту Брчко како би се спорови пред трговачким судовима убрзали и стимулисала медијација пословних спорова ограничавањем парница и убрзањем њиховог рјешавања.

И на крају, али свакако не мање важно:

5. Борба против корупције: Када званичници траже додатна плаћања како би обављали своју дужност, то повећава трошкове пословања и доприноси пословној несигурности. Сви плаћају већу цијену у виду већих цијена и веће стопе незапослености, јер се фирме које одбију пословати на тај начин  избацују са тржишта.  БиХ треба усвојити политику нулте толеранције за корупцију и осигурати сталне ресурсе за истрагу, кривични прогон и осуду корумпираних званичника на свим нивоима који покушавају узимати мито од пословних људи. Борба са корупцијом је дугорочан напор, али негдје се мора почети.  БиХ су потребни храбри, надахнути лидери да зауставе праксу некажњавања повезану са корупцијом. 

Апелујем на званичнике да се повежу са бизнисменима, саслушају њихове проблеме и искористе прилику за отклањање препрека за пословне инвестиције и економска постигнућа.  Ово можда неће бити лако, али је од кључне важности за будући просперитет БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана