Ближи се крах евра

Глас Српске
Ближи се крах евра

ЛОНДОН - Да криза у еврозони поприма све озбиљније размјере показује и чињеница да је британско министарство иностраних послова својим амбасадама у земљама еврозоне упутило ноту да се почну припремати на колапс евра.

- Не желимо да будемо злослутни пророци, али припремамо се као да је пропаст евра само питање времена. У нашем је интересу да до тога не дође још барем неко вријеме, јер ће нам дати више времена за припрему - казао је за "Дејли телеграф" један виши званичник министарства.

Aмбасадама и конзулатима је дато упутство да се припреме за читав низ сценарија који би могли да услиједе у пакету с потенцијалним колапсом евра, укључујући и изгреде, те социјалне немире који би могли да настану као посљедица.

Крах евра вјероватно би изазвао масовна отпуштања и велику незапосленост, што је "идеално окружење за настанак револуције".
Дипломатама је сугерисано да направе припрему како би помогли десетинама хиљада Британаца који живе у земљама еврозоне. Прије свега се то односи на могућност приступа банковним рачунима и извлачењу депозита из страних банака, али и на то да им се омогући максимална сигурност у тренуцима велике друштвене нестабилности.

"Телеграф" наводи како су немири у Грчкој, као посљедица финансијског колапса земље, послужили влади као показатељ да сличне сценарије не треба искључити ни у другим земљама еврозоне.
Посебну пажњу Британци придају случају Италије, јер су и њемачки канцелар Aнгела Меркел и француски предсједник Никола Саркози већ напоменули да би "крах Италије био и крај евра".
Осим Министарства иностраних послова, и Министарство финансија се укључило у акцију претприпреме за крај евра. Британским банкама такође је наложено да се припреме за потпуни хаос на финансијском тржишту.

- Када су у обзир узму посљедице велике незапослености, практично је немогуће замислити сценарио краха евра без озбиљних друштвених превирања која ће га пратити - казао је аналитичар велике британске банке УБС.

Банке

У споразумима ЕУ о увођењу евра и чланству у еврозони не постоје одредбе које регулишу иступање неке земље, што значи да ће сваки распад бити потенцијално фаталан, праћен нередима. Уколико владе еврозоне не врате своје дугове, пропашће европске банке које држе већину њихових обвезница. Неки аналитичари кажу да би распад евра продрмао цијели финансијски систем, остављајући банке неспособним да врате новац улагачима, што би уништило компаније које зависе од кредита банака.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана