Блиједа привреда и идуће године

Маријана Миљић
Блиједа привреда и идуће године

Бањалука - Привреда БиХ и идуће године биће рањива на многим подручјима, јер су сложена политичка структура земље и лоша клима за улагања главна препрека инвестицијама, наведено је у извјештају "Интеграција преко граница" Европске банке за обнову и развој (EBRD) за 2012. годину.

EBRD у свом извјештају оцјењује да су економска предвиђања за БиХ за 2013. годину "блиједа", те да ће слабо домаће, али и страно тржиште, спријечити привредни раст у овој и идућој години.

БиХ би, према извјештају, идуће године требало да се фокусира на спровођење политичке реформе, јачање конкурентности, унапређење инфраструктуре земље, те реформу система социјалне помоћи.

- БиХ у идућој години треба да спроведе реформе у сектору енергетике, јер има значајан потенцијал у обновљивој енергији али су правни и институциони оквири за одрживу енергију слаби - наведено је у извјештају EBRD-а.

Такође, БиХ би у 2013. години требало да спроведе промјене инвестиционог окружења, јер постоји простор за унапређење подручја, као што су лиценце, дозволе, те спровођење уговора.

БиХ треба да предузме даље кораке у приближавању Европској унији, јер је једина земља у југоисточној Европи која још није предала апликацију за приступ ЕУ.

Упркос блиједим прогнозама за идућу годину, у извјештају EBRD-а оцијењено је да је БиХ у овој години остварила напредак у области вођења пословања и то за два мјеста у односу на прошлу годину. Помак у овом подручју БиХ је добила захваљујући лакшем добијању грађевинских дозвола, али је упркос овом напретку, остала најниже рангирана земља југоисточне Европе у погледу општег окружења у вођењу бизниса.

У извјештају је наглашен значај изградње термоелектране Станари, а наводи се да ће користи од овог пројекта, уколико се у потпуности оствари, бити двоструке. Он ће пружити повећање капацитета у домаћој производњи енергије и повећаће учешће приватног сектора у сектору енергетике, које је сада веома лимитирано.

Поред тога, забиљежен је помак у унапређењу квалитета и приступа широкопојасним мрежама. Поред тога, БиХ је добила и позитивну оцјену када су у питању микро и мала предузећа, која су почела да добијају већи приступ финансирању.

Када је у питању банкарски сектор, EBRD оцјењује да је овај сектор ликвидан и добро капитализован, али да расте ниво неквалитетних кредита.

EBRD наглашава да је учињен одређени напредак када је у питању промовисање приватног сектора у домену транспорта.

- У августу 2012. године Влада Српске је најавила отворени и конкурентни тендер, базиран на најбољој свјетској пракси, за концесију приватном сектору за дизајн, изградњу и дугорочно одржавање аутопута Добој - Вукосавље, који је дио међународног коридора 5Ц - истиче се у извјештају.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана