Благи оптимизам за бржи раст привреде

Маријана Миљић
Благи оптимизам за бржи раст привреде

Бањалука - Свјетска банка исказала је скромни оптимизам у погледу убрзавања раста бруто домаћег производа (БДП) БиХ у овој и наредној години и благо побољшала прогнозу у односу на процјену с половине прошле године.

Аналитичари Свјетске банке очекују да ће овогодишњи раст економије БиХ износити 3,2 одсто, што је за тек 0,1 проценат изнад процјене из јуна прошле године. Слично расположење је и у погледу очекиваног раста БДП-а у 2018. години, за коју је процјена побољшана за 0,2 одсто и он би требало да износи 3,7 процената. Најбољи учинак привреде у БиХ, аналитичари Свјетске банке очекују у 2019. години, за коју је раст процијењен на 3,9 одсто.

Привредни раст у БиХ у прошлој години процијењен је на 2,8 одсто, а прогноза је побољшана за 0,2 процента.

Економски аналитичар Горан Радивојац је рекао да су стручњаци Свјетске банке благо кориговали прогнозу раста БДП-а вјероватно вођени чињеницом да је БиХ ушла у реализацију кредитног аранжмана са Међународним монетарним фондом.

- Ситуација је сада другачија, односно јавне финансије и расходи су под надзором. Можемо да очекујемо да јавни трошкови неће неконтролисано расти и самим тим вјероватно ће бити реализована нека озбиљнија инвестиција, која би била наслоњена на постојеће инфраструктурне пројекте. Неколико инфраструктурних пројеката може да генерише прогнозиране стопе раста БДП-а - навео је Радивојац.

Свјетска банка у најновијем извјештају о глобалним економским изгледима предвиђа да ће на цијелом западном Балкану привредни раст износити 3,2 одсто у текућој, а за наредне двије године прогнозирана је експанзија по стопама од 3,6 и 3,7 процената.

Већи раст од БиХ у овој години аналитичари Свјетске банке очекују у Македонији (3,3), Албанији (3,5) и Црној Гори (3,6). Иза БиХ, судећи по процјени ове међународне финансијске институције, остаће Србија (2,8) и Хрватска (2,5). Овим двјема земљама је, међутим, највише поправљена прогноза набоље.

Глобална економија, према предвиђању Свјетске банке, у овој години има свјетлије изгледе, будући да се очекује благо убрзање раста, након прошлогодишњих најлошијих резултата забиљежених од финансијске кризе 2008. године. Глобални раст у овој години требало би да износи 2,7 одсто на годишњем нивоу. То је ниже од прогнозе из јуна прошле године, када је типован раст од 2,8 процената, али је боље од лањског раста од 2,3 одсто.

- Охрабрени смо што видимо јаче економске перспективе на хоризонту - изјавио је предсједник Свјетске банке Џим Јонг Ким.

Када је ријеч о водећим свјетским привредама предвиђен је раст привреде САД од 2,2 одсто, еврозоне од 1,5 процената, Јапана 0,9 одсто, Велике Британије 1,2 одсто, Кине 6,5 процента, а Русије 1,5 процената.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана