Благи кредитни раст у региону

Глас Српске
Благи кредитни раст у региону

СAРAЈЕВО - Банкарски сектор БиХ, Србије и Црне Горе у прошлој години имао је лоше резултате, али је охрабрујуће да у овој години видимо благи кредитни раст у цијелом региону, посебно према реалном сектору.

Рекао је то јуче у Сарајеву гувернер Централне банке у БиХ Кемал Козарић послије састанка са гувернерима Народне банке Србије Дејаном Шошкићем и Централне банке Црне Горе Радојем Жугићем.

- Незапосленост у БиХ је највећа и износи 27,2 одсто, у Србији 20 одсто, а у Црној Гори 12,1 одсто. Када је ријеч о јавном дугу, БиХ је у нешто повољнијем положају јер он износи 25,4 одсто бруто домаћег производа земље, у Србији 34 одсто, а у Црној Гори 39,5 одсто - казао је Козарић.

Шошкић је нагласио да су проблеми са којима се суочавају централне банке и финансијски системи појединих земаља у региону шири од њихових граница и да могу битно утицати на околности у другим сусједним земљама.

- Интерес сваке институције која се бави централним банкарством сличан је и своди се, како на макроекономску стабилност, тако и на стабилност финансијског система, како би се економска активност у тим земљама могла развијати - истакао је Шошкић.

Жугић је рекао да је свима циљ успостављање и јачање монетарне и финансијске стабилности и на том "фону" су све активности централних банака БиХ, Србије и Црне Горе, као и свих других земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана