Бјелорусија прије рока враћа руски кредит

Aгенције
Бјелорусија прије рока враћа руски кредит

Минск - Бјелорусија ће прије рока доспијећа отплатити кредит руске Сбербанке и Евроазијске развојне банке (ЕАБР) у висини од једне милијарде долара, извјестила је бјелоруска агенција БЕЛТА позивајући се на извор из владе у Минску.

Кредитни споразум потписан је у новемберу прошле године са роком отплате на годину дана, с тим што су средства трансферисана у децембру 2011. на рачун фабрике "Беларускалиј", која ће и измирити кредитне обавезе.

Првобитно је објављено да фабрика може да користи позајмицу по свом нахођењу, али је према информацији коју је објавила руска агенција РИА Новости, 800 милиона долара преусмјерено у девизне резерве Белорусије.

Руска "Сбербанка" је у кредиту учествовала са 900 милиона долара, а ЕБРД је обезбиједила 100 милиона. Као гаранцију кредита Бјелорусија је положила 51 одсто акција "Нафтана", једне од двије рафинерије у Бјелорусији.

Бјелорусија је 2011. године добила и позајмицу вриједну три милијарде долара од Евроазијске економске уније (ЕврАзЕС), док је почетком априла ове године објављено да је Кина отворила Минску кредитну линију вриједну 16 милијарди долара. Бјелорусија је у јесен прошле године од Кине добила још један кредит од милијарду долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана