Бизнис идеје остварују уз подстицаје

 Милијана Латиновић
Бизнис идеје остварују уз подстицаје

БАЊАЛУКА - На адресе 118 малих и средњих предузећа у Српској стићи ће скоро два милиона марака за дигитализацију и иновацију производње, очување старих и умјетничких заната те организацију сајмова и конференција, а све с циљем унапређења пословања и постизања веће конкурентности.

Међу онима који уз подстицаје остварују зацртане циљеве је и предузеће “Мики-компани” из Рибника, које ће на име подстицаја добити 30.000 марака.

- Бавимо се полуфиналном прерадом дрвета. Купили смо савремену машину, приложили фактуре и добили подстицај. Подршка значи много, отвара могућност за унапређење производње и кроз годину или двије доћи ћемо у фазу да радимо и финалну обраду и тиме постанемо конкурентнији на тржишту - рекао је власник предузећа Мирослав Шпикић.

Подршка у износу од 3.168 КМ стиже на адресу студија “Имагинариум” из Бањалуке, који се бави дизајном у архитектури те дизајном намјештаја и одјеће. Власница студија и дизајнер Александра Иванковић рекла је за “Глас” да ради интерпретацију традиционалног у савременом изразу.

- Један од значајнијих пројеката које радим јесте “Змијање дизајн”, односно дигитализација и интерпретација шема змијањског веза, савремени израз, не нужно онако како је традиционално кориштено, него у савременим техникама обликовања платна - појаснила је Иванковићева.

Истакла је да подршка Министарства привреде и предузетништва Српске значи много.

- Хоћу да запишем све шеме змијањског веза и издам књигу у првој половини ове године, тако да ће новац од подстицаја бити искориштен у те сврхе - рекла је Иванковићева, подсјетивши да је прије неколико година издала брошуру са 15 шема змијањског веза коју данас користе све жене које се баве змијањским везом.

Уз подршку од 15.161 марке Удружење грађана “Женски интерактивни центар” из Источног Сарајева планира да организује конференцију на тему “Предузетништво жена” за око педесетак припадница љепшег пола.

- Бавимо се правима жена и економским оснаживањем, али и правима потрошача. Прије неколико година са Министарством привреде и предузетништва покренули смо иницијативу да сарајевско-романијска чарапа буде уврштена на УНЕСКО-ову листу баштине. Кроз тај пројекат уједно економски оснажујемо жене на начин да оне плету чарапе, а ми промовишемо њихов рад као и културу и традицију нашег краја - рекла је извршна директорица удружења Милена Регоје.

Туризам

За још боље резултате након историјске туристичке године подршка од 16.748 КМ стиже и Туристичкој организацији Требиње.

- Аплицирали смо на конкурс Министарства привреде са пројектом промоције туристичке понуде Требиња на 44. Међународном сајму туризма у Београду, гдје смо и претходних година престављали туристичке потенцијале Требиња. План је да на овогодишњој манифестацији представимо комплетну туристичку понуду нашег града те тако утврдимо лидерску позицију у туризму Републике Српске - рекао је “Гласу” помоћник директора требињске Туристичке организације Жарко Вицо, нагласивши да је ово корак ка још бољим резултатима у туризму.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана