Бившим радницима признато девет плата

Милка Милуновић
Бившим радницима признато девет плата

БAЊA ЛУКA - Судија бањолучког Основног суда Дејан Петричић прихватио је на судском рочишту за фабрику "Циглана" из Градишке да се бившим радницима ове фирме исплати девет плата у износу од 33.624 марке, као и да се за дуговања разлучним повјериоцима исплати 7.351 марка.

Судија Петричић је оцијенио да је, упркос тешкој финансијској ситуацији у којој се предузеће за производњу опекарских производа "Циглана" налази, стечај успјешно спроведен, те прихватио приједлог стечајног управника у овом предузећу Досте Бараковић да се из стечајне масе не могу подмирити повјериоци из општег исплатног реда, чија потраживања у висини од 408.251 марке остају у потпуности ненаплаћена.

Бараковићева је казала да је од 785.697 марака потраживања ове фабрике признато 449.227, а оспорено 336.470 марака.

- Виши исплатни ред је у потпуности исплаћен и за ове трошкове који подразумијевају исплату девет плата бившим радницима "Циглане" намијењено је 33.624 марке. За исплату разлучних повјерилаца биће исплаћена 7.351 марка - рекла је Бараковићева и додала да је суд прихватио и да се отпишу потраживања фирме "Феролекс компани" од 12.715 марака према "Циглани", јер не постоји могућност наплате потраживања због тога што предузеће не ради.

Она је истакла да књиговодствена вриједност имовине у "Циглани" износи 206.434 марке, приходи остварени у стечају износе 22.802 марке, док су трошкови стечаја 81.826 марака.

Стечајна управница обавијестила је суд да постоји тужба против "Циглане" коју је републички Фонд ПИО, односно филијала овог фонда у Бањој Луци, поднијела у новембру 2008. године због дуга од 36.437 марака по основу неплаћених камата.

Ова потраживања стечајна управница је на претходном испитном рочишту оспорила, те је предложено да се Скупштина повјерилаца у "Циглани" изјасни да ли ће прихватити овај приједлог, односно непризнавање ових потраживања.  

Збрињавање радника

Одлуком Владе Републике Српске из децембра прошле године којом је из Програма социјалног збрињавања радника одобрено 713.276 марака, збринути су и бивши радници градишке "Циглане". Влада је у оквиру овог програма предвидјела збрињавање 987 радника из 76 предузећа, који су усљед стечаја предузећа остали без запослења или су испунили услов за старосну пензију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана