Бивши министар финансија противкандидат Mеркеловој

Aгенције
Бивши министар финансија противкандидат Mеркеловој

Берлин - Главна њемачка опозициона Социјалдемократска партија (СПД) номиноваће бившег министра финансија Пера Штајнбрука за функцију канцелара на изборима сљедеће године, јавиле су агенције.

Лист "Билд" пише, позивајући се на изворе у СПД-у, да ће предсједник странке Зигмар Габријел то објавити за три дана.

Лист наводи да се бивши министар спољних послова Франк-Влатер Штајнмајер, који је заједно са Габријелом био потенцијални кандидат, повукао из трке.

Штајнбрук је водио њемачке финансије у вријема банкарске кризе у претходном коалиционом кабинету Aнгеле Меркел, у периоду од 2005. до 2009. године.

Страначки портпарол није желио да коментарише писање "Билда", као ни чланови СПД-а из његове изборне јединице.

Штајнбрук (65) је родом из Хамбурга и бивши је премијер Сјеверне Рајне-Вестфалије, њемачке покрајине са највише становника.

Он је био протвкандидат Меркеловој 2009. године и тада је претрпио убједљив пораз, а СПД је забиљежио најлошији резултат на изборима послије Другог свјетског рата, добивши само 23 одсто гласова.

Штајнбрук је раније обећао да никада више неће служити у Меркелиној администрацији, што је знак да СПД неће правити коалицију са њеним конзервативцима.

Aнкете показују да СПД тренутно има подршку 26 одсто грађана, а Меркелина Хришћанско-демократска унија 38 одсто.

Меркелин проблем је лош рејтинг мањег коалиционог партнера, Странке слободних демократа, који тренутно имају подршку само четири одсто гласача

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана