Бивши гиганати донијели би хиљаде радних мјеста

Марина Чигоја
Бивши гиганати донијели би хиљаде радних мјеста

Бањалука - Проналажењем стратешких партнера и покретањем посрнулих, некада великих фирми, у Републици Српској отвориле би се хиљаде радних мјеста, а међу предузећима која имају потенцијал да стану на ноге и оживе привреду Српске су "Шећерана", "Енергетика", "Новотекс" и многа друга, истичу привредници и економисти.

Потпредсједник Привредне коморе РС Михајло Видић каже да, и поред тога што у условима кризе није лако наћи партнере који ће улагати у предузећа, постоји простор за оживљавање некадашњих великих произвођача.

- "Шећерана" из Бијељине је веома значајан субјекат, који је прије рата запошљавао од 600 до 700 радника, а због познатих околности у којима се ово предузеће нашло, оно данас не функционише. Ту је и "Фамос" из Пала у којем већ ради око 300 људи, али постоји реална могућност за проналажење стратешког партнера и даље отварање тржишта. Један од најбољих примјера добро постављене фирме је "Орао" Бијељина, који је ни из чега направио фабрику. Проналажењем партнера овој фирми би се загарантовало много веће присуство на ино-тржиштима и много већи број запослених - казао је Видић.

Он истиче да су за оживљавање ових предузећа потребни страни партнери јер је код домаћих банака јако тешко доћи до кредита. - Морамо наћи инвеститоре са стране који ће ући у власничку структуру и имати економски интерес да улажу у те фирме и да запошљавају људе - казао је Видић и додао да је РС до сада најбољу сарадњу остварила са Русијом, те да би у том правцу требало и да настави.

Предсједник Савјета извозника при Привредној комори РС и директор фирме "Целекс" Предраг Згоњанин каже да има много предузећа која би минималним улагањем могла да потпомогну привреду Српске, која је у све дубљој кризи. Међу тим фирмама су, према његовим ријечима, "Импро" и "Енергетика", које су у стечају.

- "Енергетика" је некада била 56-мегаватна електрана која је могла да снабдијева и шири регион око Бањалуке. Ту електрану сада би могли да смање на 15 мегавата, што се врло лако може урадити, и за годину и два мјесеца могли би производити 15 мегавата струје која се може продати у иностранство - рекао је Згоњанин.

Економски аналитичар Зоран Павловић истиче да је приватизација у Републици Српској довела до пропасти фирми јер су се предузећа смишљено куповала како би се дошло до вриједних некретнина, тако да је веома мали број фирми добио стратешког партнера и наставио да ради.

- Један од позитивних примјера је фирма "Елвако" у Бијељини, као и "Мира" из Приједора. Међутим, већина других фирми није имала сличну судбину и нема воље да се то питање ријеши. Типичан примјер је "Новотекс", који је запошљавао 800 радника, а данас нико није заинтересован за реорганизацију те фирме - нагласио је Павловић.

Он је истакао да би требало урадити анализу приватизације у РС како би се видјело колико фирми уопште ради и како.

- Фабрика глинице "Бирач" требало је да буде покретач привреде РС јер се ради о домаћој сировини, а на крају се испоставило да је то највећи губиташ - истакао је Павловић.

Трговина

Предраг Згоњанин каже да се у Српској све врти око трговине, те да има мало позитивних примјера инвестиција у производњу.

- Ми смо земља енергије и хране и то и треба да производимо. Међутим, они који имају новац не желе да инвестирају у производњу, већ улажу углавном у трговину. Производња јесте стабилна и стална, али у трговини се много лакше дође до новца, због чега се код нас много више улаже у ту област - нагласио је Згоњанин.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана