Бивши генерални директор ММФ-а Мишел Камдесус: Глобална рецесија може се избјећи

Глас Српске
Бивши генерални директор ММФ-а Мишел Камдесус: Глобална рецесија може се избјећи

ГЛОБAЛНУ је рецесију могуће избјећи координисаним планом обнове повјерења у тржишта погођена кризом на америчком тржишту другоразредних хипотекарних кредита, казао је јуче бивши генерални директор Међународног монетарног фонда, објавио је buisness.hr

- Aко свјетски челници успију координисати мјере обнове повјерења у међународна тржишта, можемо очекивати опоравак прије краја идуће године, казао је Мишел Камдесус, који је као генерални директор ММФ-а прије десет година предсједавао поступком усвајања резолуције о азијској кризи.

Он сматра да захваљујући азијском расту, у идућој години свјетска привреда може очекивати раст од око три одсто.

- То значи да ће свијет захваљујући динамици у Aзији избјећи западање у рецесију, али ће ипак доћи до видљивог успоравања свјетских привредних активности - додао је Камдесус.

Додао је да би се, појединачно гледано, могло догодити да СAД и остатак развијеног свијета погоди техничка рецесија, или два тромјесечја успоравања раста заредом, но азијски ће привредни раст остати константа. Камдесус је поздравио настојања европских влада да координисаним мјерама врате повјерење у тржишта, уз истовремено држање инфлације под контролом.

- Суочавамо се са два непријатеља, а одговор лежи у правилној мјешавини монетарне и фискалне политике - истакао је Камдесус.

Према његовим ријечима, иако би америчка привреда могла забиљежити успоравање раста током два тромјесечја заредом, уз повратак повјерења могућ је почетак циклуса опоравка средином наредне године.

Британија

Британија је већ захваћена рецесијом и суочена са двоструком пријетњом успоравања привредног раста и раста незапослености, показало је јуче објављено испитивање британске привредне коморе БЦЦ које је обухватило 5.000 компанија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана