Бивши брокер осуђен на три године затвора

Глас Српске
Бивши брокер осуђен на три године затвора

ПAРИЗ - Бивши брокер Сосијет женерал банке Жером Кервијел осуђен је јуче на три године затвора због фалсификовања и проневјере, а француској банци мораће да надокнади чак 4,9 милијарди евра, које је банка због његове преваре изгубила.

Суд у Паризу прогласио је Кервијела кривим по свим тачкама оптужбе у највећој превари у историји берзанске трговине, јавиле су агенције.    

- Кервијел је крив, јер је недозвољеном употребом рачунара шпекулисао о кретању цијена акција од краја 2007. до почетка 2008. године, као и за закључивање берзанских уговора у вриједности од скоро 50 милијарди евра - наводи се у пресуди.

Кервијел је, додаје се у пресуди "прекорачио овлашћења" и без знања банке руковао огромним сумама новца.

Тридесеттрогодишњи берзански мешетар, осим за неовлашћену употребу рачунара, проглашен је кривим и за фалсификовање и кршење повјерења.

Кервијелов адвокат најавио је жалбу на пресуду.

Током суђења Кервијел се бранио наводима да је банка толерисала његове рискантне пословне потезе све док јој је доносио зараду.

Кервијел је у полицијској истрази признао да је имао два отворена портфеља, у оквиру којих је обављао фиктивне операције, чија се вриједност процјењује на 50 милијарди евра.

Бивши брокер рекао је током суђења да је изгубио свијест о реалности у својим пословима, те је више пута поновио да су му надређени допуштали и чак га охрабривали да предузима ризик.

Суд је, међутим, оцијенио да одбрана није успјела да докаже да су у банци имали икаква знања о Кервијеловим нелегалним финансијским активностима.

Бивши трговац хартијама од вриједности Сосијет женерала остаће на слободи до разматрања жалбе.

Сумња

Сосијете женерал банка открила је 24. јануара 2008. године проневјеру и објавила финансијски губитак од 4,9 милијарди евра. Финансијски аналитичари, одмах послије избијања ове афере, изразили су сумњу у званичну верзију приче да је само један берзански трговац одговоран за ову џиновску превару.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана