Биткоин 50.000 долара, највиши ниво у више од три мjесеца

Танјуг
Foto: Архива

ЊУЈОРК - Биткоин је наставио тренд опоравка достигавши вриједност од 50.000 долара у недјељу увече око 22:40 по источноамеричком времену, према подацима КоинДеска.

То је највећа вредност водеће свјетске криптовалуте у посљедњих више од три мјесеца, преноси ЦНБЦ.

Овај дигитални новчић је у априлу забележио историјски максимум од преко 64.000 долара, али је јуну и јулу услиједила његова велика распродаја и суноврат цијене, која је пала чак испод 30.000 долара. Томе је у великој мјери допринела пооштрена регулатива кинеских власти, која је довела до престанка рударења биткоина у Кини и пресељења те активности у друге земље.

Међутим, средином јула је почео континуирани опоравак крипто тржишта.

У посљедњих неколико дана, позитиван утицај на кретање цијена дигиталног новца имале су две важне најаве. Наиме, једна од водећих трговинских крипто платфоррми, Коинбејз, саопштила је прошле недјеље да ће купити криптовалуте у вриједности 500 милиона долара и да ће 10 посто своје добити издвојити за портфељ крипто имовине.

Такође, компанија за онлајн плаћања ПејПал извјестила је да ће покренути нову услугу у Великој Британији како би омогућити људима да купују, чувају и продају дигиталне валуте.

У међувремену, и други дигитални новчићи биљеже раст вриједности. Етер се трговао у ноћас у успону од око 2,0 процента на 3.302,59 долара.

Вриједност читавог крипто тржишта је у недјељу премашила 2,14 билиона долара, према подацима са портала coinmarketcap.com

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана