Бирократија кочи 160 милиона долара

Маријана Миљић
Бирократија кочи 160 милиона долара

Бањалука - Савјет министара БиХ у понедјељак ће разматрати нацрте одлука о ратификацији споразума о кредитима Свјетске банке вриједним 160 милиона долара, а због компликоване процедуре, средства би у најбољем случају могла бити оперативна до краја године.

Свјетска банка одобрила је у мају БиХ 120 милиона долара кредита за мала и средња предузећа и 40 милиона долара за борбу против климатских посљедица временских непогода, али средства још нису доступна јер нису прошла процедуру ратификације у институцијама БиХ.

У Министарству финансија и трезора БиХ казали су да је поступак ратификације међународних споразума у БиХ дуг, те да укључује већи број институција.

Нагласили су да ће споразуми, послије изјашњавања Савјета министара БиХ, бити прослијеђени у Предсједништво БиХ, а одатле Парламентарној скупштини БиХ, која ће по окончању процедуре поново уговоре упутити Предсједништву БиХ.

- Процедуре су дуге, јер је тако прописано законом.  Министарство иностраних послова БиХ предлагач је нацрта одлуке о ратификацији споразума, који ће се наћи на дневном реду сједнице Савјета министара БиХ у понедјељак - казали су у Министарству финансија БиХ.

Нагласили су да би у најбољем случају средства Свјетске банке могла бити доступна до краја године, али под условом да се на вријеме одрже сједнице Предсједништва БиХ, те Парламента БиХ.

Ово питање разматрале су и делегације СНСД-а и СДП-а на посљедњем састанку, а закључено је да је потребно убрзати ратификацију међународних споразума јер су до сада те процедуре предуго трајале.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ Душанка Мајкић рекла је да је основни узрок споре ратификације споразума то што извршна власт у БиХ не функционише како треба, а посљедице тога осјете се на све стране.

- Извршна власт треба да држи кормило, а не да документи лутају од институције до институције, а не види им се исход односно да ли ће и када бити усвојени - истакла је Мајкићева.

Премијер ФБиХ Нермин Никшић рекао је да су бројни кредити Свјетске банке и других финансијера постали жртве бирократског апарата БиХ и законских рјешења о одобравању кредита.

Подјела

Од укупног износа кредита за мала и средња предузећа Српска би од Свјетске банке требало да добије 36 милиона долара,  а ФБиХ 84 милиона долара.

- Када је у питању наводњавање за Српску је планирано 20,5 милиона долара, а ФБиХ 19,5 милиона долара - истакли су у Министарству финансија и трезора БиХ.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана