Бирач зарадио 197 милиона КМ

Марина Чигоја
Бирач зарадио 197 милиона КМ

БAЊAЛУКA - Фабрика глинице "Бирач" из Зворника која је прошлу пословну годину завршила у плусу од 197 милиона марака, остварила је највећу добит од предузећа у РС, док је највећи губитак имала "Оптима Група" која је 2010. завршила са минусом већим од 107 милиона марака.

Према подацима Aгенције за за посредничке, информатичке и финансијске услуге (AПИФ), од 9.185 предузећа која су доставила финансијске извјештаје за прошлу годину, њих 3.178 је пословало са губитком, док је 6.007 привредних субјеката остварило добит.

Одмах иза "Бирача" који предводи листу највећих добитника налази се "Телеком РС" који је остварио добит од 108,3 милиона марака, те "Aлумина" из Зворника са укупном добити од 87,9 милиона марака.

- На четвртом мјесту листе највећих добитника налази се "Електропренос-Електропријенос БиХ" са 20,1 милиона марака добити, док је пети "Интеграл инжењеринг" из Лакташа који је прошлу годину завршио у плусу од 17,4 милиона марака - показују подаци AПИФ-а.

Када су у питању губици, на другом мјесту налази се Рафинерија нафте Брод са укупним губитком од 69,4 милиона марака, док су треће на листи највећих губиташа "Жељезнице РС" које су 2010. годину завршиле у минусу од 20,3 милиона марака.

- Четврти на листи предузећа са највећим губитком је "Балканика" из Бањалуке са минусом од 15,2 милиона марака, док је пета на листи са губитком од 8,2 милиона марака "Топлана" Бањалука - навели су у AПИФ-у.

Први замјеник директора "Оптима Групе" Славко Шћепановић каже да су и Рафинерија и "Оптима Група" планирале губитке, али не толике.

- Рафинерија на овом капацитету прераде и квалитету производа који тренутно може да постигне не може да послује рентабилно. Рафинерија мора да достигне минимум три милиона тона прераде да би пословала позитивно - казао је Шћепановић.

Додао је да ће Рафинерија моћи да остварује позитивне резултате када се заврши највећи дио модернизације, што је планирано за крај 2013. године. Један од разлога губитака су велике инвестиције, које је Рафинерија имала у протеклом периоду, а које се односе на побољшање и повећање производње.

- Губици су нешто већи од планираних зато што још немамо пуну подршку у БиХ као једини домаћи произвођач. Осим на територији РС гдје послујемо како треба, још увијек имамо баријере за пласман на територији ФБиХ - нагласио је Шћепановић.

Пословање

Предузећа у Српској остварила су у 2010. години добит од 1,19 милијарди марака, што је за 360 милиона марака више од добити остварене 2009. године, која је износила око 831,6 милиона марака.

- Предузећа су лани имала укупан губитак од 608,8 милиона  марака, док су у 2009. години ти губици износили 784,5 милиона марака -подаци су AПИФ-а

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана