Бирач поуздан пословни партнер

Слободанка Савић
Бирач поуздан пословни партнер

ЗВОРНИК - Генерални директор Фабрике глинице "Бирач" из Зворника Виргинујус Вајега, изјавио је јуче да је план да фабрика у овој години произведе око 120.000 тона глинице, додајући да се за наредне године планира повећање производње на око 342. 000 тона глинице.

Вајега је новинарима у Зворнику рекао да су пројектоване могућности фабрике 600.000 тона глинице на годишњем нивоу, што је сврстава у велике европске произвођаче у овој области.

Квалитетом и сигурношћу испорука, Фабрика глинице "Бирач" постала је веома поуздан пословни партнер на тржишту зеолита о чијој перспективности најбоље говори податак да је потражња за зеолитом у свијету 15 до 20 одсто већа од понуде.

Фабрика је 2004. године имала продају од 14.000 тона зеолита, док се ове године очекује пласман од око 65.000 тона.                                                                 

Вајега је оцијенио да је "Бирач" компанија која има изузетан значај за овај дио Републике Српске и БиХ, с обзиром на то да запошљава више од  1.000 радника.                                                                          

- Фабрика је претежно извозно оријентисана, па је самим тим међу првим компанијама у БиХ била изложена утицајима свјетске економске кризе, који су се у нашем случају манифестовали кроз знатно смањење цијена, али и потражње за алуминијумом и глиницом што је узроковало  смањење производње у фабрици -  рекао је Вајега.

Он је истакао напоре менаyмента да се одржи производња и упосленост, као и подршку власти РС која је донијела мјере с циљем помоћи овој фабрици и њеним радницима.                                                                                  - Захваљујући улагањима власника фабрике и великом ангажовању и правилној оријентацији Управног одбора и менаyмента, који су максимално били посвећени економичности рада фабрике, успјели смо да у 2008. години остваримо укупне уштеде од 17,4 милиона марака - рекао је Вајега.                                                                                           Вајега је на разне оптужбе у појединим медијима да је власник Фабрике "УКИО група" из Литваније, преко низа повезаних предузећа од приватизације до данас, изнијела из РС најмање 800 милиона долара, одговорио да су оне неосноване.                                      

 - Фабрика није била у могућности да оствари толики профит. Од краја јула 2003. године до краја 2008, фабрика је произвела укупно 1,8 милиона тона глинице, што би требало да значи да смо по тони "извлачили" око 663 марке, што би само по себи значило да смо ту глиницу произвели од ничега - нагласио је Вајега.                                          

У овој фабрици кажу да су у периоду од 2004. до 2008. године платили репрограмиране обавезе у износу од 22,7 милиона марака, док укупне инвестиције од приватизације до данас износе око 39 милиона марака.                

Сарадња  

- Од пословања нашег колектива директно зависи око 6.000 људи, међу којима су у првом реду радници компаније "Боксит" из Милића и Рудника боксита из Сребренице. Имамо и око 400 добављача, који су такође значајно ослоњени на сарадњу са нашом фабриком - истакао је Виргинијус Вајега.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана