Бималу одобрено шест милиона евра кредита

Глас
Бималу одобрено шест милиона евра кредита

СAРAЈЕВО - Европска банка за обнову и развој (EBRD) одобрила је кредит за обртни капитал од шест милиона евра компанији “Бимал”, једином произвођачу јестивог уља у БиХ, пренијела је Срна.

Ово представља прво финансирање EBRD-а у локалну компанију гдје се као гаранција узимају пољопривредни производи. Из EBRD-а је саопштено да је пројекат дио планова ове финансијске институције да повећа инвестирање у пољопривредни сектор и поспјеши јачање производње у околностима вртоглавог глобалног раста цијена хране.

“Бимал” је једини произвођач јестивог уља у БиХ који има капацитете за пресовање, рафинисање и пуњење, а кредит EBRD-а биће искоришћен за финансирање набавке сировина, као што су сунцокрет, уљана репица, сјеме соје и сирово уље, које ће бити ускладиштене у силосе и спремишта и затим ће се користити за даљу прераду у уља и других производа.

Кредит има и значајан регионални елемент, јер ће омогућити “Бималу” да пружи подршку пољопривредном сектору у сусједним земљама.

Уз помоћ кредита од шест милиона евра, компанија планира да набави додатно сјеме од пољопривредника из БиХ, Србије, Хрватске и Мађарске, користећи своју повољну локацију у Брчком, на граници између БиХ и Хрватске, подручја близу регија богатим сунцокретом у Србији и Мађарској и циљних продајних тржишта у сусједним земљама.

Промовисање пољопривредних производа као гаранције за кредите ствара основу за EBRD да почне дијалог са БиХ властима, пољопривредним субјектима и банкама о новом финансијском инструменту, такозваном “верхаус-ресепи”.

Такво финансирање омогућава пољопривредним произвођачима и трговцима приступ финансијским средствима, обезбјеђујући поуздан начин производње, складиштења и извоза жита по конкурентним цијенама.

EBRD је до сада инвестирао 762 милиона евра у БиХ у укупно 69 пројеката у свим привредним секторима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана