Бил Гејтс поново најбогатији Aмериканац

Глас Српске
Бил Гејтс поново најбогатији Aмериканац

ВAШИНГТОН - На Форбсовој листи најбогатијих Aмериканаца прво мјесто петнаесту годину заредом заузео је оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс, који је недавно отишао у пензију, преносе агенције.

Прво мјесто Гејтс је заслужио испред 400 конкурената, гдје је посљедњи на листи, у поређењу с Гејтсом - сиротиња.

Гејтсова укупна имовина процијењена је на 57 милијарди долара, што је двије милијарде мање него претходне године. Друго мјесто, као и претходне године, заузео је инвеститор Ворен Бафет с 50 милијарди долара. Кредитна криза очигледно је нашкодила "пророку из Омахе" Бафету, који је у марту ове године био најбогатији човјек на свијету.

Наиме, дионица његовог Берксхире Хатхањаyа од тада је изгубила 15 одсто вриједности, па се Бафетово богатство смањило за чак 12 милијарди долара.

Треће мјесто заузео је Лоренс Елисон, који је основао компанију "Оракл" и он се може поносити богатством од 27 милијарди долара.

За квалификацију за једно од 400 мјеста на топ-листи било је потребно богатство од 1,3 милијарде долара, док је просјек најбогатијих људи свијета 3,9 милијарди долара.

Ове године велики повратак међу десет најбогатијих Aмериканаца доживјели су насљедници покојног оснивача Њал-Марта Сема Валтона.

Тако су четврто и пето мјесто на листи заузели његови синови Џим Валтон и С. Робсон Валтон, док су шесто подијелиле његова кћерка Елис Валтон и снаха Кристи Валтон.

Од 400 најбогатијих Aмериканаца њих 129 наслиједило је своја богатства, док их је 271 зарадио сву имовину властитим трудом.

Најмлађи

Најмлађи амерички милијардер и даље је оснивач "Фејсбука" Марк Зукерберг.

Он је већ зарадио 1,5 милијарди долара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана