Бил Гејтс богатство поклања сиромашнима

Агенције
Бил Гејтс богатство поклања сиромашнима

Лондон - Један од најбогатијих људи на свијету и оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс донио је одлуку да поклони 95 одсто свог богатства у хуманитарне сврхе.

- Ја сам збринут што се хране и одјеће тиче, а новац ми више не представља ништа у животу. Своје богатство ћу донирати најсиромашнијима на свијету - казао је Гејтс у интервјуу за британски "Телеграф".

Гејтс ја открио да планира да до краја живота у хуманитарне сврхе инвестира 95 одсто свог укупног богатства и да, осим увођења персоналних компјутера у свакодневну употребу, као свој трајни дар човјечанству остави и потпуно искорјењивање дјечије парализе и да се омогући доступност цјепива против те тешке болести.

- Изнад одређене тачке, новац ми не значи ништа у животу. Он првенствено служи као средство у изградњи организација које ће омогућити да ресурси стигну до најсиромашнијих људи на земљи - рекао је Гејтс, чије се богатство процјењује на невјероватних 65 милијарди долара.

Гејтсова породица посједује имање крај језера у САД вриједно 150 милиона долара (95 милиона евра), базен са уграђеним подводним музичким системом и сличне "ситнице".

Свако од његово двоје дјеце ће, чак и ако 95 одсто богатства оде у хуманитарне сврхе, ипак бити добро обезбијеђени.

Гејтс (57), већ је уложио око 28 милијарди долара у рад своје хуманитарне фондације.

Иако је мјесто у историји већ заслужио својим достигнућима у свијету ИТ технологије, Гејтс, међутим, жели и додатно да га заслужи потпуним искорјењивањем полиомијелитиса, односно дјечије парализе.

Да би се то постигло, неопходно је само да вакцинацијом три пута у животу буде обухваћено најмање 90 одсто дјеце у свијету, и то прије свега, у земљама у којима је дјечија парализа још ендемична: Нигерији, Пакистану и Авганистану.

Највећу препреку на овом путу представља мрачна пропаганда исламиста, који вакцинацију представљају као параван за стерилизацију и друга "зла са Запада", због чега је већ страдало доста хуманитарних радника Гејтсове фондације, преносе портали. Гејтс је, међутим, ријешен да не одустане.

- Полиомијелитис је специфичан, јер га је могуће потпуно искоријенити вакцинацијом. А кад га једном искоријените, на њега више не треба трошити новац. То достигнуће остаје заувијек присутно, као поклон - закључује Гејтс.   

 Златно правило

Упитан о томе да ли је религија утицала на доношење ове одлуке, оснивач "Мајкрософта" одговара да његова одлука није условљена вјерским мотивима, већ је ријеч о људском достојанству и једнакости.

- Постоји златно правило које каже да је сваки живот исто вриједан, а према људима треба да поступамо онако како бисмо жељели да други поступају према нама - закључио је Гејтс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана