Бијељинска “Шећерана” очекује завршетак стечаја

Милка Милуновић
Бијељинска “Шећерана” очекује завршетак стечаја

БИЈЕЉИНA - Стечај у бијељинској “Шећерани” могао би да се заврши до половине септембра.

- Прво судско рочиште за “Шећерану” заказано је за 9. септембар у бијељинском Основном суду. На овом рочишту Скупштина повјерилаца “Шећеране” изјасниће се о плану реорганизације производње и исплате дуговања - рекао је стечајни управник “Шећеране” Младен Кошутић.

Он је оцијенио да “Шећерана” има све претпоставке да одржи производњу и да послије стечаја обезбиједи ново запошљавање.  

Истакао је да је за куповину фабрике у стечају и враћање дугова заинтересован потенцијални стратешки купац из Мађарске.

- На састанку са представницима Владе РС и инвеститорима из Мађарске, одржаном 30. јула, руководство “Шећеране” прихватило је пословне планове у вези са  инвестицијама у ово предузеће - нагласио је  Кошутић.

“Шећерана” радницима и другим повјериоцима дугује 9,5 милиона марака, од чега је хипотекарно потраживање Павловић банке три милиона марака.

У пословима са “Шећераном” Мађаре заступају адвокати из Темерина и то преко фирме “Aстаркон” која је изразила спремност да новац инвестира у предузеће у стечају.

Кошутић је нагласио да Мађарима није преокупација производња шећера, него су више заинтересовани за процес рафинације, што   нуди могућност запошљавања нових радника.

- Мађари су најавили су да ће долазити у фабрику и у наредних 15 дана, док се не заврши процедура у суду и оконча стечај -рекао је Кошутић.

Он је нагласио да  ће послије потписивања уговора о улагањима у “Шећерану” инвеститори основати нову фирму у Бијељини и из новца којим располажу исплатиће се дугови и финансираће се ревитализација и покретање производње у “Шећерани”.

Од 200 некадашњих радника “Шећеране”, у стечају је ангажовано њих 17, а послодавац им редовно исплаћује плате и топли оброк.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана