Бијељина: Штета у фирмама од 15 до 20 милиона

Марина Чигоја
Бијељина: Штета у фирмама од 15 до 20 милиона

Бањалука - Предузећа која обухвата Подручна привредна комора Бијељина са којима је успостављен контакт претрпјела су у поплавама између 15 и 20 милиона марака директне штете, показују прелиминарне процјене фирми које су биле поплављене.

Предсједник Подручне привредне коморе Бијељина Михајло Видић рекао је да су поплаве на подручју које покрива ова комора изазвале највећу штету у Бијељини, мада ни остале општине нису биле поштеђене.

- Прелиминарне процјене на основу контаката са фирмама и послије обиласка предузећа до којих се могло доћи говоре да је причињена огромна материјална штета како на готовим производима, тако и на производним погонима, машинама и опреми - казао је Видић.

Подручној привредној комори Бијељина до сада је пријављено 36 предузећа која су претрпјела штету. Међу онима која су највише погођена су Пољопривредно добро "Семберија", које је штету процијенило на пет милиона марака, те "Боксит" Милићи и "Рашевићи", са штетом од око милион КМ. У Месној индустрији "ЗП Комерц" процијењена штета на готовим производима, погонима и објектима износи 500.000, а у "БМД" Јања око 100.000 марака. Значајну штету претрпјело је предузеће "Меридијана", које се бави дрвопрерадом. Ово предузеће је комплетно потопљено, вода је разнијела робу, а од око 7.000 кубних метара оштећено је више од 20 одсто. Код предузећа Финална обрада дрвета из Шековића потопљене су хале и складиште, оштећене су сушаре, а вода је однијела више од 300 кубних метара елемената и грађе, трупаца и транспортних средстава. Велики број предузећа и даље је под водом, тако да ће коначна штета бити још већа.

Говорећи о мјерама за помоћ привредницима Видић је рекао да је, прије свега, неопходан мораторијум на отплату кредита за подручја захваћена поплавама, али и стварање услова да се дио нових средства која се евентуално добију из планираног фонда солидарности усмјери у обртна средства и обезбјеђење неопходних сировина у прехрамбеној индустрији и производњи сточне хране.

- С обзиром на обим поплава у равничарским дијеловима у Бијељини сигурно је уништено од 70 до 80 одсто пољопривредне производње - казао је Видић.

Радници

Михајло Видић је истакао да су радници ангажовани на чишћењу својих домова и предузећа и да до сада није било отпуштања.

- Тек за неко догледно вријеме ће се видјети колико ће капацитета бити стављено у погон, од чега ће зависити и колико ће радника остати без посла - казао је Видић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана