БиХ због Конга уплетена у аферу лешинарски фонд

Драгана Келеч
БиХ због Конга уплетена у аферу лешинарски фонд

Бањалука - Британски државни савјет донио је одлуку да "лешинарски фонд", односно фирма "Еф-ге Хемисфера" не може да наплати 100 милиона долара од Демократске Републике Конго.

Британски медији открили су прошле године да је стара дуговања Конга компанија "Енергоинвест" д. д. Сарајево нелегално продала фирми "Еф-ге Хемисфера" за три милиона долара, а тај је фонд потом поднио тужбу суду у Херсију, који је пресудио да им треба бити исплаћено чак 100 милиона долара.

На челу компаније "Хемисфера" је Питер Гросман, који је заједничком истражном тиму Би-Би-Сија и "Гардијана" рекао да не ради ништа противзаконито и да наплаћује легална дуговања. Међутим, истрагом је откривен доказ да је дуговање добијено на некоректан начин. Утврђено је да је првобитни дуг био од Конга према БиХ. Потраживања "Енергоинвеста" су се односила на ненаплаћене кредите које је ова фирма осамдесетих година дала влади Заира, данашњем Конгу, за финансирање заједничког пројекта изградње електроенергетске мреже Катама Гома и хидроелектране Мобаји.

Полиција ФБиХ тврди да је бивши федерални премијер Неџад Бранковић, који је продао дуговања док је био на челу "Енергоинвеста", дјеловао нелегално пошто то није био његов лични дуг већ је припадао држави.

Главни инспектор Федералне финансијске полиције Зуфер Дервишевић сматра да је Бранковић дјеловао нелегално.

- Наравно да је нелегално, зато смо и поднијели кривичну пријаву. Финансијска полиција примијетила је елементе криминалне активности унутар руководства и тај прекршај је злоупотреба овлашћења - нагласио је Дервишевић, пренијели су британски медији.

Бранковић је осумњичен за злоупотребу положаја, јер је без сагласности Управног одбора предузећа наложио продају потраживања од Конга. На терет му се ставља и то да је неовлашћено прогласио тајност поступка продаје.

Према подацима из извјештаја Финансијске полиције, "Енергоинвест" је калкулисао са више различитих износа потраживања од Конга, а најмањи је изнијела Комисија за одобравање исплате суперпровизије за послове извоза овог предузећа. Комисију је 1. јануара 2000. године, на нерадни дан, основао Бранковић. За предсједника је поставио свог замјеника Менсура Чаушевића, а за чланове Ибрахима Босту и Џевада Ганића, помоћнике за комерцијалне послове и финансије.

Зарада

"Лешинарски фонд" легално откупљује безвриједна дуговања када у некој земљи избије рат или је погођена природном катастрофом или одлази у банкрот због дуговања. Пошто се земља опорави, "лешинарски фондови" зарађују на јефтино откупљеним дуговањима и по енормно високим цијенама.

Међународне хуманитарне организације затражиле су прошле године од Велике Британије да помогне у затварању "правних рупа" које омогућавају финансијерима познатим као "лешинарски фондови" да користе суд у Херсију за подношење захтјева за неколико стотина милиона фунти од најсиромашнијих земаља свијета.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана