БиХ затрпана кинеском робом

Маријана Миљић
БиХ затрпана кинеском робом

Бањалука - У БиХ је за прва два мјесеца ове године из разних земаља увезено више од 17.500 тона робе поријеклом из Кине, чија укупна вриједност достиже 125 милиона КМ, подаци су Управе за индиректно опорезивање БиХ.

Начелник Одјељења за комуникације у УИО БиХ Ратко Ковачевић рекао је да су у прва два мјесеца прошле године у БиХ увезене 17.424 тоне разне робе која има поријекло из Кине у вриједности од 108 милиона КМ.

- У БиХ су у прва два мјесеца директно из Кине увезене 9.562 тоне разне робе чија је вриједност 40 милиона КМ, док су у истом периоду лани увезене 10.272 тоне робе из Кине у вриједности око 33 милиона КМ - рекао је Ковачевић.

Из Кине у БиХ највише се увозила текстилна роба, обућа, те играчке за малишане.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да су становници присиљени да купују јефтину кинеску робу, због тешке економске ситуације.

- За куповину маркираних ствари мало људи у БиХ има новца. Кинеска роба је доста јефтина, због чега је и приступачнија потрошачима - рекао је Павловић и додао да се из Кине највише увози текстилна роба.

Он је нагласио да у БиХ у посљедње вријеме број кинеских шопова опада.

- Кинези су почели да смањују број својих радњи, јер им се више не исплати да продају своју робу у БиХ. Упркос томе, кинеска роба је распрострањена на нашем тржишту, јер је увозе други продавци - рекао је Павловић.

Производи

Према подацима Спољнотрговинске коморе БиХ, из Кине увозимо монтажне зграде, јахте, мачеве, сабље, бајонете и копља, лишће и грање, гитаре, виолине и клавире, штапове, бичеве, приколице, виљушкаре, инвалидска колица, ортопедске справе, али и дрвни угаљ, облице и цјепанице, козметику, пасте за зубе, сапуне.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана