БиХ задужена више од 10 милијарди КМ

Aгенције
БиХ задужена више од 10 милијарди КМ

Сарајево - БиХ је на крају децембра прошле године била задужена 10,463 милијарде КМ, од чега је спољни дуг 7,131 милијарде, а унутрашњи дуг 3,332 милијарде КМ, наводи се у информацији коју је данас к знању примила Комисија за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ.

Предсједавајући Комисије Емир Кабил упозорио је да се, осим наведеног износа, чак 1,7 милијарди КМ односи на средства која нису повучена, а за чију реализацију су надлежни ентитети.

Чланови комисије указали су на чињеницу да је чак 230 милиона КМ неискориштено у оквиру пројекта изградње аутопута на коридору "Пет це".

Замјеник предсједавајућег Комисије Бошко Томић рекао је да БиХ није енормно задужена, али да много више рачуна треба повести о инвестицијама у реалном сектору, јер досадашњих 12 до 14 одсто није довољно.

Члан Комисије Анто Домазет рекао је да задуженост БиХ износи чак 18,8 милијарди КМ, од чега се 8,4 милијарде односи на "приватни дуг".

Он је оцијенио да главно оптерећење за исплату дуга БиХ стиже у наредној години, али да то неће угрозити макроекономску стабилност БиХ.

Комисија за финансије и буџет прихватила је данас и извјештај о извршеној ревизији учинка о теми "Услови за ефикасну и ефективну контролу ПДВ-а и принудну наплату дуга", уз констатацију да хитно треба приступити отклањању евидентних слабости у систему наплате ПДВ-а у БиХ.

Извјештај је образложио главни ревизор БиХ Миленко Шего, истичући да је БиХ потребна много већа финансијска дисциплина у систему наплате пореза.

Према његовим ријечима, потребно је појачати контролу ПДВ обвезника, јер многи од њих још увијек нису обухваћени контролом.

Шего је поновио да БиХ коначно "треба да ажурира борбу против корупције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана