БиХ веома ризична земља за пословање

Глас Српске
БиХ веома ризична земља за пословање

ЊУЈОРК - Највећа бонитетска кућа на свијету "Дан и Бредстрит" (Dun&Bradstreet) снизила је у свом најновијем издању публикације "International Risk and Payment Review" рејтинг БиХ са "DB5c" на "DB6а", што је сврстава у земље са врло високим ризиком пословања.

Према подацима ове агенције, 20,3 одсто плаћања предузећа у БиХ према иностраним партнерима каснило је више од 30 дана у односу на уговорене рокове.

- Око 74 одсто плаћања у БиХ извршено је у договореном року, док је 9,8 одсто плаћено са 60 или више дана закашњења од уговореног рока - пише у извјештају "Дан и Бредстрита", пренијеле су агенције.

Ова кућа наводи да је култура плаћања у БиХ на веома ниском нивоу, те да се при пословању са компанијама у БиХ користе уплате унапријед.

Aналитичар "Дан и Бредстрита" Дерен Мидлидитх каже да је главни разлог снижења рејтинга за БиХ општа несигурност и политичка нестабилност.

- Првенствено због политичких несугласица рејтинг БиХ је снижен са "DB5c" (висока ризичност обављања посла) на "DB6а" (врло висока ризичност обављања посла) - рекао је Мидлидитх.

"Дан и Бредстрит" је најстарија бонитетска кућа, која већ 170 година даје оцјене кредитног ризика.

Aктуелни кредитни рејтинг БиХ, додијељен од стране рејтинг агенције "Standard and Poor's", је "B+" са стабилним изгледима и за један ниво бољи је од рејтинга агенције "Moody's", који је "B2" са стабилним изгледима.

Регион

Осим за БиХ, "Дан и Бредстрит" снизио је рејтинг и Куби, а повисио Турској.

У региону највиши рејтинг има Словенија (DB2c), а слиједе је Мађарска и Хрватска (DB3d), Aлбанија (DB4а), Македонија (DB4b), те Србија (DB5а).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана