БиХ већ загазила у рецесију

Марина Чигоја
БиХ већ загазила у рецесију

БAЊA ЛУКA - Економска криза које је захватила скоро све земље свијета укључујући и највеће економије које су у рецесији, све више се осјећа и у БиХ.

Федерални министар финансија Вјекослав Беванда вјерује да је БиХ већ загазила у рецесију, иако не постоје службени подаци који би то потврдили.

- БиХ нема адекватне системе мјерења статистика који би то евидентирали. Када затражим неке информације од Завода за статистику, добијем податке старе двије године - казао је Беванда на конференцији за новинаре у Мостару.

Предсједник Привредне коморе регије Бијељина Михајло Видић каже да посљедице глобалне кризе код нас нису још толико изражене, али да не значи да почетком сљедеће године до тога неће доћи.

- Сигурно можемо очекивати отпуштања у текстилној и кожарској индустрији, као и једним дијелом у прерађивачкој индустрији. С обзиром на то да се смањује обим производње, вјероватно ће доћи до смањења наруyби и домаће тржиште биће сигурно ограничено висином личних доходака и немогућношћу коришћења кредита, јер ће банке подигнути камате на кредите тако да ће падати куповна моћ - казао је Видић. Ипак, према његовим ријечима ова криза неће имати катастрофалне посљедице по РС.

- Мјерама економске политике морају се спријечити све негативне посљедице. Једна од мјера је подстицај извоза, друга је да се ресурси са којима РС располаже што више ставе у функцију производње нових добара, а трећа да се јавна потрошња стави под контролу да би се сачувало здраво ткиво - истакао је Видић.

Удружење економиста SWOT сматра да код нас неће бити отпуштања радника у великом броју, прије свега, због тога што наша привреда није толико извозно оријентисана.

- Криза ће прије свега погодити индустрију на микро нивоу, предузећа која су извозници, прије свих текстилну и дрвну индустрију, а према неким најавама, до отпуштања радника могло би доћи у производњи руде, с обзиром на пад цијена на свјетском тржишту - истакли су у Удружењу и додали да те посљедице неће бити ни близу драстичне као што је то случај са, на примјер, Кином која има огроман извоз.

Статистике показују да су Велика Британија, Њемачка, Јапан, СAД већ у рецесији, а владе ових држава издвајају милијарде долара за спас финансијског тржишта. Дјеловање финансијске кризе на свјетску привреду изазваће, према извјештају Међународне организације рада, до краја наредне године укидање 20 милиона радних мјеста у цијелом свијету. Поједине фирме, као што је америчка банка "Ситигруп", њемачки "Дојче пост" најавили су отпуштања на хиљаде радника. Извршни директори водећих америчких компанија затражили су од америчке владе финансијски стимулативни пакет помоћи у вриједности од најмање 300 милијарди долара и позвали новоизабраног председника СAД Барака Обаму да хитно именује свој економски тим.

Србија

Помоћник министра за медије Србије Драган Јањић нагласио је да ће свјетска економска криза сигурно погодити све медије у Србији, али да његово министарство не може доносити никакве спасоносне мјере да би предуприједило евентуално отпуштање запослених у тим медијима. Он је објаснио да ће свјетска криза прво погодити српску привреду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана