БиХ већ у рецесији

Марина Чигоја
БиХ већ у рецесији

БAЊA ЛУКA - Смањење прихода на рачуну Управе за индиректно опорезивање, лоша финансијска ситуација у бројним предузећима и најновија отпуштања показују да је глобална економска криза увелико захватила и БиХ, која је, према ријечима економиста, већ у рецесији.

Директор Економског института РС Душко Јакшић каже да је, с обзиром на то да су од 1. јануара укинуте царине на увоз робе из ЕУ, било очекивано да дође до смањења прихода.

- Неспорно је да је БиХ у рецесији, јер смо веома зависни од увоза из сусједних земаља и ЕУ, али код нас је веома битно раздвојити проблеме који постоје и без рецесије и оне који су директна посљедица рецесије, која не смије бити алиби за све. Сигурно је да је и прије кризе, посебно у ФБиХ било нереалних планова - истакао је Јакшић.

Кад је РС у питању, додаје, има много пројеката који су најављени и који не зависе искључиво од страних средстава.

- Сигурно да ће, због недостатка страних инвестиција, бити посљедица. Међутим, РС има дио средстава која могу у одређеној мјери допринијети томе да се зависност од страних инвестиција толико не осјети - казао је Јакшић.

У Удружењу економиста "SWOT" истичу да тренутна ситуација указује на чињеницу да је БиХ већ ушла у рецесију.

- С обзиром на ситуацију у фабрици "Бирач" и руднику Љубија, која ће сигурно утицати на смањење бруто друштвеног производа, све говори у прилог томе да је БиХ ушла у рецесију - истакао је извршни директор Удружења Саша Грабовац.

У јануару ове године у БиХ је укупно увезено робе у вриједности 776,3 милиона КМ и обрачунато увозних дажбина у вриједности од 190,1 милион КМ. У јануару 2008. године у БиХ је укупно увезено робе у вриједности 990,6 милиона КМ и обрачунато увозних дажбина у вриједности 240,8 милиона КМ.

- Мања количина увезене робе ове године посљедица је глобалне економске кризе, која је утицала на смањење крајње потрошње у нашој земљи. Други разлог смањења прихода је укидање царина на увоз производа из ЕУ. Примјена новог Закона о акцизма донијела би на јединствени рачун 170 милиона КМ на годишњем нивоу, те се не би угрозило извршење планираних буџета за ову годину - рекао је портпарол УИО Ратко Ковачевић.

Приходи

На јединствени рачун УИО у јануару ове године прикупљена су 403,2 милиона марака, док је у истом периоду 2008. прикупљено 409,4 милиона КМ. Нето приходи у јануару ове године износили су 355,5 милиона, а у 2008. години 374,7 милиона КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана