БиХ уводи царине на месо

Жељка Домазет
БиХ уводи царине на месо

Сарајево - Министарство спољне трговине и економских односа БиХ покренуло је процедуре у складу са политиком подршке домаћој производњи и Савјету министара БиХ упутило приједлог одлуке о укидању бесцаринских квота на месо за треће земље.

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић рекао је јуче, на конференцији за новинаре у Сарајеву, да је БиХ у правни систем унијела законом, односно привременим трговинским споразумом, квоте на месо из ЕУ, али и један број квота на говеђе, свињско и месо перади из трећих земаља, односно земаља изван CEFTA и ЕУ.

- Став Министарства је да је постојање тих бесцаринских квота потпуно непотребно, да те квоте не иду у прилог заштити домаће производње и увјерени смо да ће Савјет министара на једној од првих сједница прихватити приједлог Министарства и укинути квоте на приближно 5.000 тона меса - навео је Шаровић.

У том смислу, убудуће би се на месо из трећих земаља морала плаћати царина, што је, како је рекао, у интересу домаћих произвођача.

Шаровић је најавио да ће 24. јуна у Норвешкој потписати споразум са земљама EFTA, јер је БиХ протеклих неколико година водила преговоре о приступању тој асоцијацији, у којој су Норвешка, Швајцарска, Лихтенштајн, Исланд.

- Очекује се да БиХ 24. јуна у Норвешкој постане пуноправни члан EFTA, односно пуноправни члан слободног тржишта за ове земље, чиме стиче могућност да без царина извози своју робу у те земље - рекао је Шаровић.

Он је напоменуо да ће ускоро бити регулисано питање неколико трговинских линија са Албанијом, које су и, поред Споразума CEFTA, остале на режиму царина.

Говорећи о писму директора Генералног директората ЕУ за проширење Стефана Санина предсједавајућем Савјету министара БиХ Вјекославу Беванди, у којем тражи од БиХ да попусти у преговорима о додатном протоколу на Споразум о стабилизацији и придруживању, Шаровић је навео да ће се о њему расправљати на сједници Савјета министара БиХ.

- Савјет министара БиХ утврдио је платформу за преговоре са Европском комисијом. Преговарачка платформа постоји и она је документ који је добио општи консензус у БиХ и подразумијева да је БиХ дала довољно концесија и да у овом тренутку нема простора за додатне концесије, изузев преговора на равноправним основама. БиХ је изразила интерес за три ставке и спремни смо да по принципу реципроцитета изађемо у сусрет другој страни за неке најосјетљивије производе - казао је Шаровић истакавши ријеч о квотама за рибу, вино и шећер.

Он је истакао да се из писма види да би, и послије пристанка БиХ на потпуну либерализацију, они размотрили могућност за три ставке за које је БиХ изразила интерес, што је за БиХ потпуно неприхватљиво.

Границе

Шаровић је изјавио да има чврста увјеравања од Управе за индиректно опорезивање БиХ да ће гранични прелази са инспекцијским надзором - Бијача и Градишка, са стране БиХ бити спремни и прије 1. јула, када је планиран улазак Хрватске у ЕУ. Он очекује да ће гранични прелаз Бијача бити припремљен у привременом режиму, као што је и раније најављено.

Када је ријеч о осталим граничним прелазима, Шаровић је нагласио да ће они од 1. јула радити нормално, осим што преко њих неће моћи да се обавља промет робе биљног, односно животињског поријекла.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана