БиХ у злату има око 47 милиона долара

Марина Чигоја
БиХ у злату има око 47 милиона долара

БAЊAЛУКA - Централна банка БиХ (ЦББиХ) располаже са 32.000 унци злата, чија вриједност тренутно износи близу 47 милиона долара, потврдили су у овој банци.

- Тренутна тржишна цијена злата је 1.457 долара по унци, те садашња вриједност злата у портфолију ЦББиХ износи 46.645.760 америчких долара - истакли су у Централној банци.

Иако се све већи број земаља окреће куповини злата, у ЦББиХ кажу да ће евентуална одлука о куповини или продаји злата зависити од тржишних кретања и ставова Инвестицијског комитета и Управног савјета ЦББиХ.

Вицегувернер Централне банке БиХ Радомир Божић каже да је злато традиционалан знак за сигурност и да због тога поједине централне банке у свијету имају релативно високо учешће злата у својим укупним девизним резервама.

- Током кризе био је присутан тренд раста тражње за златом од стране централних банака, вјероватно јер су процијениле да је то најсигурнији облик држања девизних резерви. С друге стране, он је проблематичан за централне банке, јер за разлику од других облика улагања девизних резерви, злато не доноси никакав приход - казао је Божић.

Он је истакао да је као резултат кризног амбијента и повећане тражње централних банака дошло и до повећања цијене злата на свјетским тржиштима.

- Цијена злата се изражава у доларима, па тако на вриједност резерви у монетарном злату утиче доларска цијена која је резултат тржишних кретања и девизни курс долара у односу на друге валуте - нагласио је Божић.

Вриједност злата на свјетском тржишту само од почетка ове године порасла је за 20 одсто, а аналитичари сматрају да за тако велики скок има више разлога, међу којима су висока цијена нафте због нестабилне политичке ситуације у арапским земљама, произвођачима "црног злата", као и константан страх од дужничке кризе у земљама Европске уније, праћен недовољним опоравком и успореним отварањима нових радних мјеста.

- У нестабилним временима као што је ово, инвестирање у злато представља "сигурну луку" која ће сачувати вриједност уложеног, а према показатељима посљедњих десетак година, може се очекивати и добит од 20 до 40 одсто годишње - наводе аналитичари.

Земље са највише злата

Земља са највећом количином злата у власништву су СAД са 8.133 тоне, испред Њемачке у чијем је посједу 3.401 тона злата, Италије са 2.451 тоном, Француске са 2.435 тона злата и Кине са 1.200 тона злата. Затим слиједе Швајцарска, Јапан, Русија, Холандија, Индија. БиХ има око 995 килограма злата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана