БиХ у најтежој ситуацији

Глас Српске
БиХ у најтежој ситуацији

БAЊAЛУКA - Опоравак балканских држава зависи и од грчке кризе, а у најгорој ситуацији налази се БиХ, с обзиром на то да неформирање власти отежава доношење било каквих одлука, упозорио је предсједник Европске банке за обнову и развој (EBRD) Томас Миров, пренијеле су агенције.

Миров истиче да би раст забринутости улагача око тога може ли Грчка да финансира своје обавезе могао да утиче на пословање банака на Балкану, а EBRD ће, заједно са Међународним монетарним фондом (ММФ), радити на томе да се било какво ширење кризе спријечи.

- Рекао бих да постоји потенцијални ризик који треба снизити. Били смо доста активни, посебно у финансијском сектору, јер подружнице грчких банака имају важну улогу у овим државама - додао је Миров.

EBRD очекује да ће привреде Балкана ове године у просјеку порасти 1,9 одсто, што је за пола ниже од њихове прогнозе за цијелу средњу и источну Европу.

Према мишљењу Мирова, у најгорој ситуацији међу земљама Балкана налази се БиХ.

- Не постоји довољно воље за сарадњу којом би се БиХ претворила у стабилно и атрактивно окружење за приватна улагања - објашњава Миров.

Иако Србија већ дуже вријеме има "проевропску владу", каже Миров, та држава још увијек има пуно посла на свом путу према Европској унији.

У Грчкој се настављају протести због непопуларних мјера фискалне штедње.

- Западни Балкан остаје врло тешко подручје и укључивање у неку европску перспективу још увијек је подложно проблемима - додаје Миров.

Камате

Каматне стопе на грчки, португалски и ирски дуг порасле су поново због све већег страховања инвеститора због презадужености тих влада. У међувремену, Португалија преговара о условима пакета финансијске помоћи од европских сусједа и постаће трећа земља, послије Грчке и Ирске, која је прихватила међународну помоћ. Камате и у Грчкој и у Португалији су највише од када су те земље прешле на евро. Каматне стопе на ирске обвезнице такође су порасле на нови рекордни ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана