БиХ у 2020. предзадња у Европи по потрошњи и БДП-у по становнику

Анадолија
БиХ у 2020. предзадња у Европи по потрошњи и БДП-у по становнику

САРАЈЕВО - БиХ је у 2020. години била на предзадњем мјесту међу земљама Европе по бруто домаћем производу (БДП) по становнику и стварној индивидуалној потрошњи, објавила је Агенција за статистику БиХ.

 

Резултати Европског програма поређења цијена и БДП-а показује да је БДП по становнику у БиХ, изражен у стандарду куповне моћи у 2020. износио 33 одсто просјека ЕУ, док је стварна индивидуална потрошња по становнику у истој години износила 43 одсто просјека ЕУ.

 

На посљедњем мјесту по БДП-у и стварној индивидуалној потрошњи налази се Албанија.

 

Поред 27 земаља чланица ЕУ, у анализу су укључене и три земље чланице ЕФТА  - Норвешка, Швајцарска и Исланд, бивша чланица ЕУ Велика Британија, земље кандидати за чланство у ЕУ Турска, Црна Гора, Србија, Сјеверна Македонија и Албанија, као и БиХ, као земља потенцијални кандидат.

Када је ријеч о ЕУ Луксембург има далеко највећи БДП по становнику од свих 37 земаља укључених у ово поређење, што је више од два и по пута изнад просјека ЕУ-а.

-То се дјеломично објашњава чињеницом да је велики број страних становника запослен у земљи и на тај начин доприноси њеном БДП-у, док нису укључени у резидентно становништво - наводе у Агенцији за статистику БиХ.

Ирска заузима друго мјесто међу државама чланицама ЕУ, са 111 одсто изнад просјека ЕУ, а слиједе је Данска, Холандија, Аустрија, Шведска и Њемачка, свака с БДП-ом по становнику вишим од 20 одсто изнад просјека. Земље ЕФТА Швајцарска, Норвешка и Исланд имају ниво БДП-а по становнику од 60, 42 и 25 одсто.

Хрватска, Грчка и држава кандидат Турска имају БДП по становнику мањи од 40 одсто испод просјека. Бугарска се налази на 45 одсто испод просјека ЕУ, а слиједе је земље кандидати Црна Гора, Србија, Сјеверна Македонија, БиХ и Албанија.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана