БиХ у 2011. очекује раст од 2,2 одсто

Тања Шикањић
БиХ у 2011. очекује раст од 2,2 одсто

БAЊAЛУКA - Према процјени Европске банке за обнову и развој (ЕБРД), БиХ ће у 2011Bu 2011. години остварити економски раст од 2,2 одсто.

Рекао је ово јуче у Бањалуци стручњак за економска питања ЕБРД-а Питер Санфи, послије презентације годишњег извјештаја ове банке за 2010. годину.

- Овај очекивани, већи раст, у 2011. години услиједиће послије тешког периода, који је пратио пад бруто друштвеног производа (БДП) од 2,8 одсто у 2009. години и скромног раста прошле године који је процијењен на 0,8 одсто - рекао је Санфи.

Додао је да је снажнији процијењени економски раст ове године резултат повећане иностране тражње, док су наставак реформе јавног сектора и поштовање споразума са Међународним монетарним фондом кључни елементи за опоравак.

- И даље постоје велики изазови за одрживи развој БиХ, а кључни изазов је уставна реформа, без које ће бити тешко остварив даљи напредак ка ефикаснијој држави - рекао је Санфи.

Из ЕБРД-а истичу да је један од приоритета у БиХ наставак процеса приватизације и напредак у реформама које имају циљ побољшање инвестиционе и пословне климе.

- Потребно је даље јачање регулатора у сектору путева и жељезница - каже Санфи и додаје да је банкарски сектор БиХ, упркос глобалним финансијским превирањима, остао здрав.

Иако су у посљедње двије године стране инвестиције драстично смањене, Санфи сматра да се у текућој години може очекивати њихов раст.

Улагања

Од почетка свог дјеловања у БиХ, ЕБРД је уложила више од 1,3 милијарде евра у 83 пројекта. Из ЕБРД-а наводе да је ово финансирање омогућило да се мобилишу инвестиције из других извора у износу од 1,5 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана