БиХ треба да узврати трговинске баријере

Марина Чигоја
БиХ треба да узврати трговинске баријере

БAЊA ЛУКA - Aко представници земаља чланица централноевропске зоне слободне трговине (CEFTA) у наредних петнаестак дана не уваже примједбе БиХ које се односе на неоправдане ванцаринске баријере са којима се извозници сусрећу приликом пласмана производа на та тржишта, узвратићемо истом мјером.

Рекао је то јуче у Бањој Луци, на Регионалној конференцији земаља чланица CEFTA 2006, министар спољне трговине и економских односа БиХ Младен Зиројевић.

- БиХ ће досљедно спроводити све одредбе CEFTA споразума, а позвао сам и све остале учеснике конференције да учине исто. Aко се на овај начин не може ријешити проблем, настојаћемо да нашим привредницима обезбиједимо исте услове под којима могу размјењивати робу са земљама CEFTA - истакао је Зиројевић.

Он сматра да је потребно да све потписнице CEFTA споразума уложе додатне напоре како би он дао пуне ефекте.

- Ту прије свега мислим на сегменте као што су услуге, јавне набавке, конкуренција, заштита интелектуалног власништва и инвестиције - навео је Зиројевић.

Предсједник Владе РС Милорад Додик казао је да је увјерен да ће конференција CEFTA допринијети бољем разумијевању и успјешнијој сарадњи у оквиру земаља потписница споразума, јер је очигледно да је трговинска размјена у оквиру ових земаља највећа. Додик је на отварању конференције поручио да се само заједничким активностима могу превазићи утицаји свјетске економске кризе.

Министар трговине и туризма РС Предраг Глухаковић рекао је да је потребно израдити јединствен правилник о контроли робе и услуга на границама, те да се мора договорити које би домаће лабораторије биле задужене за давање сертификата извозницима о квалитету робе како она не би била задржавана на граници по 15 или мјесец дана.

Министар трговине ФБиХ Десница Радивојевић казао је да је, осим ванцаринских баријера и одређене врсте протекционизма којима неке земље штите своја тржишта, пласирање наших производа на инострана тржишта онемогућено и због ниске конкурентности тих производа.

Криза

Додик је рекао да се у РС осјећају посљедице свјетске економске кризе, али да је Влада РС властитим мјерама учинила да оне не буду још горе и теже. Он је нагласио да се приходи у републичком буџету повећавају и стабилизују, те да се на крају године очекује одређени буџетски суфицит. Додик је додао да је за девет мјесеци ове године у Српској забиљежен раст индустријске производње од 16,7 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана