БиХ слабо користи претприступне фондове ЕУ

Глас Српске
БиХ слабо користи претприступне фондове ЕУ

СAРAЈЕВО - БиХ веома мало користи средства претприступних фондова Европске уније, због споре администрације и касног улажења у овај дио посла, изјавио је јуче у Сарајеву замјеник министра финансија и трезора БиХ Фуад Касумовић, јавиле су агенције.

Он је казао да БиХ није искористила ни 20 одсто одобрених средстава. На располагању има 330 милиона евра и то претежно за изградњу институција БиХ те за прекограничну сарадњу.

Касумовић појашњава да посао у вези са претприступним фондовима води Европска комисија централизовано, умјесто државних институција.

Да би наша земља могла да преузме тај дио посла који ће радити децентрализовано у оквиру Министарства финансија и трезора БиХ, формиран је сектор чије кадрове већ годину дана обучавају представници ЕК.

- Нисмо још опремљени ни људством ни стручним дијелом да можемо преузети те послове, али се надамо да ће веома брзо доћи до тога - истакао је Касумовић, који је био један од уводничара конференције "Европски фондови у нашим рукама: аналитички преглед значаја и развоја децентрализованог система управљања у БиХ".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана