БиХ регионални лидер у области енергетике

Глас Српске
БиХ регионални лидер у области енергетике

СAРAЈЕВО - БиХ је једина земља у региону која извози струју и има још 64 одсто неискоришћене хидроенергије, због чега је у могућности да постане важан играч на пољу енергетике, јер има највеће извозне потенцијале.

Рекао је то јуче у Сарајеву током сесије "Енергија и околина: стање обновљивих енергетских ресурса и енергетске ефикасности БиХ" високи представник у БиХ Валентин Инцко, пренијела је Срна.

Он је додао да сусједним државама из региона недостаје струје и БиХ би ту могла да буде један од крупних извозника, као и да је област енергетике кључна за БиХ.

- Осим тога, ту је и соларна енергија и енергија из вјетра, које су изузетно важне - истакао је Инцко.

Нагласио је да за такве пројекте постоје средства из IPA фондова ЕУ вриједна неколико милиона евра, а на располагању БиХ стоје и други фондови и кредити Европске банке за обнову и развој, те Свјетске банке.

Aмбасадор Шведске у БиХ Босе Хедберг истакао је да би БиХ могла да постане важан фактор на тржишту енергије, чак и као потенцијални кандидат за чланство у ЕУ.

Сесија о енергији и животној средини представља прву од пет сесија које се одржавају у организацији Иницијативе "Грађани за Европу", која представља мрежу невладиних организација из цијеле БиХ.

Током сесије представљен је истраживачки документ "Стање обновљиве енергије и енергетске ефикасности у БиХ".

Циљ сесија, чији је покровитељ Канцеларија високог представника у БиХ и Шведска развојна агенција, је унапређење квалитета дијалога цивилног друштва и политичких странака о кључним темама за процес европских интеграција БиХ у ЕУ.

Стандард

Валентин Инцко је нагласио да у сљедећих неколико мјесеци невладине организације посебну пажњу треба да посвете томе како БиХ одвести у ЕУ, те самим тим побољшати животни стандард становништва. Додао је да ово треба да буде задатак свих нивоа власти у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана