БиХ против укидања царина

Марина Чигоја
БиХ против укидања царина

Бањалука - БиХ је спремна да изврши техничку адаптацију Споразума о стабилизацији и придруживању (ССП), али она не подразумијева укидање царина, рекао је шеф преговарачког тима БиХ за преговоре са ЕУ Драгиша Мекић.

Мекић је у петак, послије састанка преговарачког тима БиХ, који је разматрао писмо директора Генералног директората ЕУ за проширење Стефана Санина упућено предсједавајућем Савјета министара БиХ Вјекославу Беванди, а у којем се од БиХ тражи да омогући наставак бесцаринског увоза из Хрватске и ЕУ у БиХ, рекао да се под техничком адаптацијом подразумијева само промјена броја чланица ЕУ у документу.

Мекић је рекао да БиХ није спремна на давање концесија с циљем традиционалне трговине. Традиционална трговина на којој инсистира ЕУ подразумијева да се, уколико је Хрватска према правилима ЦЕФТA у посљедње три године у БиХ без царина увозила 1.000 тона неког производа, сада читавој Унији обезбиједи бесцаринска квота од тих 1.000 тона.

Мекић је истакао да је преговарачки тим донио закључак да не буде прихваћен принцип традиционалне трговине и да ће такав закључак бити прослијеђен Савјету министара БиХ.

- Други закључак је да, уколико ЕУ нама повећа квоте за вино, шећер и рибу, можемо разговарати о неким уступцима на бази заједничког интереса. Aли, као што се види из дописа господина Санина, они нису спремни да нам повећају број квота за те производе - нагласио је Мекић.

Мекић каже да ни у једном члану ССП-а нема одредбе која спомиње традиционалну трговину.

- Њихова аргументација је да тиме не би погоршали садашњу ситуацију. Међутим, ми то не можемо прихватити. Они се позивају и на искуства при уласку других чланица, када су добијали традиционалну трговину, али ситуација није иста, будући да БиХ са Хрватском има потпуни бесцарински режим, док је у другим земљама једна врста робе била заштићена. Дакле, ми бисмо отворили комплетно тржиште и тај принцип никако не можемо прихватити - нагласио је Мекић.

Он је истакао да су производи из БиХ, као што су одређене врсте воћа и поврћа, меса и производа од меса, те млијека и млијечних производа, који су остали у пуној царинској заштити до уласка у ЕУ, осјетљиви производи на чијој конкурентности је још потребно радити.

- Друга битна чињеница је да у споразуму ЦЕФТA пише да одласком нове чланице ЕУ, она одлази без икаквих компензација - нагласио је Мекић и додао да не зна када би преговори са ЕУ могли да буду настављени.

- Они су добили мандат да преговарају о традиционалној трговини, а ми о техничкој адаптацији - нагласио је Мекић.

Санино

Санино у писму истиче да је методологија ЕУ на основу традиционалне трговине коришћена у претходним процесима проширења без већих проблема у трговини и додаје да су земље чланице ЕУ обавијештене о тренутном ставу БиХ.

- Европска комисија и Савјет ЕУ забринути су због неспремности БиХ да бар прихвати принцип за преговоре и што, умјесто тога, БиХ у потпуности блокира било какав напредак. Чим БиХ прихвати овај принцип, Комисија се обавезује да ће оцијенити и размотрити било који додатни простор за преговарање о питању шећера, рибе и вина - истиче се у писму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана