БиХ потребна додатна финансијска средства

Тања Деикућа
БиХ потребна додатна финансијска средства

КОЗAРСКA ДУБИЦA - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да је готово сигурно да ће, као посљедица глобалне економске кризе, пасти приходи у буџетима и да ће БиХ бити потребна додатна финансијска средства.

- Преговарамо са Свјетском банком, а на нивоу Фискалног савјета БиХ дошли смо до закључка да би било добро да се започну преговори са Међународним монетарним фондом - истакао је Шпирић који је у петак у Козарској Дубици учествовао у раду симпозијума на тему "Aктуелна финансијско-економска криза и њено превазилажење".

Истакао је да ће на састанку Фискалног савјета, који ће бити одржан сљедеће седмице, бити одлучено хоће ли се БиХ званично обратити ММФ-у и какви ће бити званични захтјеви те финансијске институције.

Шпирић је потврдио да ће ефекти глобалне финансијске кризе бити негативни по БиХ, али у не тако заоштреној форми у првој фази да мјере којима располажу ентитетске владе и Савјет министара БиХ не могу да их ублаже.

Шпирић је потврдио да ће пад привредне активности неминовно довести до отпуштања радника и истакао да ће мјере, које ће Савјет министара БиХ ставити на располагање, углавном бити усмјерене да се очува што је могуће већа стопа економског раста, да се сачувају радна мјеста и обезбиједи социјално подношљиви амбијент за најшире слојеве становништва.

- Свјесни смо да ће посљедице кризе бити негативне и настојимо да ставимо на располагање све оне мјере које власт може да стави - рекао је Шпирић и додао да ће БиХ лакше подносити 2009. годину него године које ће услиједити.

Министар финансија РС Aлександар Џомбић изјавио је да ће 2009. година у Српској бити карактеристична у смислу завршетка значајних инфраструктурних и развојних пројеката, који уз подстицајне мјере у привреди могу ублажити посљедице глобалне економске кризе.

Напоменуо је да је Влада РС од почетка године усвојила мјере за ублажавање посљедица свјетске економске кризе по привреду и РС уопште.

Шпирић је истакао да је убијеђен да ће гранични прелаз Доња Градина у Козарској Дубици убрзо бити прекатегоризован за транспортни саобраћај што ће бити нови подстицај локалној заједници у привредном развоју.  Он је приликом посјете овој општини истакао да је Козарска Дубица једна од ријетких општина у БиХ која има готово стоодстотну покривеност увоза извозом и истакао да је важно такву ситуацију задржати.

Начелник општине Нино Јауз рекао је да ће отварање граничног прелаза Доња Градина за транспортни саобраћај олакшати привредницима пословање и повећати увоз у РС.

Индустрија

Џомбић је најавио учешће Владе РС у рјешавању проблема Дрвно-индустријског предузећа "Козара" и Фабрике машина "Механика" из Козарске Дубице, те подршку пројекту изградње индустријске зоне "Липова Греда". Најавио је и подршку у рјешавању проблема водоснабдијевања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана