БиХ посљедња у региону по страним улагањима

Тања Шикањић
БиХ посљедња у региону по страним улагањима

БAЊAЛУКA - БиХ је на посљедњем мјесту на Балкану по директним страним инвестицијама у прошлој години, наводи се у најновијем извјештају Конференције за трговину и развој УН (UNCTAD).

Консултант UNCTAD-а Бранко Вукмир истакао је да су директне стране инвестиције у БиХ прошле године износиле 63 милиона долара, што је најмање у односу на све друге земље у региону.

На претпосљедњем мјесту по висини страних инвестиција налази се Македонија, у коју су прошле године страни инвеститори уложили 293 милиона долара, што је за четири пута више него у БиХ.

Са 1,3 милијарди страних улагања Србија је прошле године била лидер у региону, али је тај износ далеко мањи од 2006. године, када су странци уложили 4,2 милијарде долара.

- На другом мјесту била је Словенија са 834 милиона долара, а на трећем Хрватска са 583 милиона долара - наводи се у извјештају UNCTAD-а.

Иако су иностране инвестиције у прошлој години смањене у Србији, Бугарској и Хрватској, Србија је остала прва земља у региону по висини ових улагања.

Предсједник Скупштине Удружења економиста РС Горан Рачић је истакао да на изузетно ниска страна улагања у БиХ највише утиче нестабилна политичка ситуација.

- У БиХ имамо константне политичке кризе на нивоу државе, које у највећој мјери стопирају стране инвестиције. У државама у којима је политика високо присутна у свим економским и друштвеним сферама то је знак да ту капитал није добродошао и то је један од кључних разлога толико ниских страних инвестиција - навео је Рачић.

Он је додао да је највећи дио страних инвестиција које је БиХ имала током протеклих година долазио из Србије, Русије и оних земаља које имају већи ниво предузетности за разлику од западних земаља које много више калкулишу приликом доношења одлуке о инвестицијама.

Рачић је додао да ни привредни амбијент БиХ није на нивоу који би привукао више страних инвестиција.

У југоисточној Европи, која је у 2010. привукла скромне четири милијарде долара страних улагања, прва је Србија са 1,3 милијарде долара, а друга Aлбанија с више од једне милијарде. Црна Гора је привукла 780 милиона долара, Хрватска је четврта са 583 милиона долара, а иза ње су Македонија (293 милиона долара) и БиХ са 63 милиона долара.

Интересовања

У Aгенцији за унапређење иностраних инвестиција у БиХ (ФИПA) су истакли да се страни инвеститори у БиХ највише интересују за политичку и правну стабилност, затим за брзину и једноставност процедуре, доступност радне снаге и развијеност инфраструктуре.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана