БиХ посљедња по конкурентности

Глас Српске
БиХ посљедња по конкурентности

ЖЕНЕВA - БиХ и Aлбанија су најлошије рангиране земље на листи конкурентности у групи од 16 држава које нису чланице ЕУ, као и оних из области централне Aзије, наводи се у извјештају Свјетског економског форума.

У извјештају који су јуче пренијеле агенције пише да је коефицијент привредне конкурентности ове двије земље 3,12, што их сврстава на само дно листе.

БиХ је најслабија од свих земаља у областима пословног окружења и укључивања ширих социјалних слојева у планирање и доношење одлука, док је Aлбанија најлошија у области иновација, финансијских услуга и одрживог развоја.

- Ове двије државе знатно заостају у свим поређењима за земљама из своје групе, као и за чланицама ЕУ - пише у извјештају у којем се додаје да предстоји много посла да би се ове земље "припремиле за евентуално чланство у ЕУ".

Листу балканских земаља предводе Хрватска и Црна Гора, са индексима од 4,1 и 3,96. У тексту стоји да ове земље предњаче по квалитету финансијских услуга, при чему је нарочито Црна Гора близу просјека који се очекује од будуће чланице Уније. Директор бањолучког Економског института Душко Јакшић оцјењује да Република Српска поправља економску позицију БиХ, јер има повољнију економску климу од ФБиХ, што показује ниво инвестиција.

Јакшић је у изјави Срни рекао да када се имају у виду политичко стање и односи у БиХ, није изненађен чињеницом да је БиХ, уз Aлбанију, најлошије рангирана земља на листи конкурентности у групи од 16 држава које нису чланице ЕУ.

- Само присуство представника ОХР-а показује да степен политичке самосталности који се одражава и на пословну климу има одређена ограничења. С друге стране, неуједначеност економског простора утиче на низак индекс БиХ - појаснио је Јакшић.
Он је истакао да економски простор у БиХ није компактан, те да смо сви свједоци међусобних несугласица због којих много тога трпи.

- Најбољи примјер је садашњи положај Рафинерије нафте Брод, раније, а и сада, јер је неко увијек налазио начин да опструише њен рад - навео је Јакшић.

Коментаришући Црну Гору за коју се, осим Хрватске, наводи да предњачи по квалитету финансијских услуга, Јакшић је истакао да је ријеч о "тако малој економији величине једног великог предузећа, да је лако контролисати све параметре, мада је питање да ли их контролишу".

- Свака већа економија, попут Србије, сигурно се не може на тај начин посматрати - навео је Јакшић.

Говорећи о Хрватској, он је оцијенио да је ова земља прошла процедуру Споразума о стабилизацији и придруживању и на прагу је кандидатуре за ЕУ, што се, казао је, очигледно уважава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана