БиХ по расту извоза предњачи у региону

Тања Шикањић
БиХ по расту извоза предњачи у региону

БAЊAЛУКA - БиХ је у септембру ове године остварила рекордну мјесечну вриједност робног извоза у еврима, те је била далеко испред сусједних земаља по проценту раста извоза.

У септембру ове године, БиХ је имала раст извоза од 16,6 одсто, док је у Србији и Хрватској тај постотак био знатно нижи.

Већи раст извоза од БиХ, имала је једино Црна Гора, са повећањем од 40 одсто.

- Робни извоз Хрватске износио је 858 милиона евра и повећан је за 10,6 одсто, Србије је вриједио 711 милиона, са растом за 3,9 одсто, док је БиХ извезла робу у вриједности 374 милиона евра са растом од 16,6 одсто. Извоз Црне Горе вриједио је 42 милиона евра са растом за 40 одсто - наводи се у економској анализи сајта Макроекономија.орг.

У анализи се додаје да је БиХ у септембру остварила рекордну мјесечну вриједност робног извоза у еврима, док је Хрватска вриједност извоза из августа коригована за 130 милиона евра навише.

- У августу је већи број земаља имао пад обима производње прерађивачке индустрије од оних које су имале раст. Србија се сигурним и великим падом опет приближава европском дну - констатовано је у анализи.

Економски експерт Спољнотрговинске коморе БиХ Дуљко Хасић је истакао да БиХ једну четвртину извезене робе пласира на тржиште Србије и Хрватске, те су, с обзиром на то, Србија и Хрватска више погођене кризом од БиХ, када је у питању извоз, јер знатно већи проценат робе извозе у европске земље, које су директно под утицајем кризе.

- С обзиром на то, реално је да због кризе имају мањи раст извоза од БиХ. Дакле, иако су ове статистике позитивне, оне нису показатељ побољшања економских прилика у БиХ. Напротив, од 2008. године до сада имали смо драстичан пад извоза робе, који је прошле године дошао до самог дна, тако да сада сваки раст извоза само омогућава да се вратимо на ниво који смо имали прије рецесије - објаснио је Хасић и додао да БиХ има изузетно ниску основу извоза.

Хасић је подсјетио да је неколико земаља Европске уније претрпјело праве потресе унутар својих економија, почевши од Шпаније, Италије, па до Словеније, што је знатно смањило извоз из земаља региона.

Српска

Република Српска је, према подацима Завода за статистику РС, у првих девет мјесеци ове године повећала извоз за 18,1 одсто. У првих девет мјесеци ове године Српска је извезла робу у вриједности 1,9 милијарди марака, те је покривеност увоза извозом била 57,3 одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана