БиХ отписано 20 милиона евра дуга

Глас Српске
БиХ отписано 20 милиона евра дуга

СAРAЈЕВО - Министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић, директор њемачке развојне банке за регију Балкана и Украјину Кирк Милднер и директор банке Канцеларија у БиХ Гералд Кихнемунд потписали су јуче у Сарајеву споразум којим се БиХ отписује дуг од 20 милиона евра, пренијела је Срна.

Вранкић је послије потписивања истакао да влада Њемачке овим споразумом отписује дуг БиХ под условом да ентитети из својих буџета издвоје 20 одсто од ових средстава за пројекте које ће одобрити Њемачка.

Вранкић је истакао да ће Влада РС из буџета издвојити 1.145.120 евра, а ФБиХ 2.854.880 евра за за рехабилитацију пројекта "Хидроелектрана Требиње и Рам".

Он је подсјетио да је БиХ 1999. године потписала са Владом Њемачке споразум о репрограму дуга бивше Југославије, којим је дата могућност БиХ да отпише дуг у укупном износу од 49.643.218,19 евра, под условом да се 20 одсто средстава од дуга инвестира у пројекте у БиХ за које сагласност да њемачка страна.

Он каже да је БиХ 2006. године потписала споразум о отпису дуга у износу од 20.500.000 марака, а средства у износу од 20 одсто дуга, која су издвојена из буџета РС и ФБиХ, уложена су у пројекте заштите околине.

- Надам се да ћемо се договорити и о потписивању трећег споразума о отпису остатка дуга -  истакао је Вранкић и додао да у овој свјетској економској кризи свака помоћ добро дође, а посебно отпис дуга.

Представник Министарства за економску сарадњу и развој Њемачке Ралф Лерх је обећао да ће током разговора у Сарајеву постићи договор и о потписивању трећег споразума како би се у потпуности отписао дуг.

- Жеља нам је да се у овом тешком времену заштити околина и да се пређе на производњу обновљиве енергије -  истакао је Лерх.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана