БиХ остала најгора у региону

Маријана Миљић
БиХ остала најгора у региону

Бањалук - БиХ је међу 132 земље свијета заузела 80. мјесто по слободи трговине и овим пласманом нашла се на посљедњем мјесту од земаља у региону, наведено је у извјештају о слободи глобалне трговине за 2012. годину Свјетског економског форума.

БиХ у односу на прије двије године, када се радио овај извјештај, није напредовала, те је остала на 80. мјесту са 3,87 бодова, од могућих седам. 

Када су у питању земље региона, Словенија је напредовала за два мјеста и нашла се на 33. позицији, док је Црна Гора напредовала за четири мјеста и нашла се на 39. позицији свјетске листе.  Хрватска је по слободи трговине напредовала за једно мјесто и ове године нашла се на 46. позицији, док је Македонија пала за пет пет мјеста и ове године заузела 69. Србија је ове године унаприједила своју позицију у односу на двије године раније за четири мјеста и нашла се на 71. мјесту. 

Оцјењивана су четири фактора и то отвореност тржишта, гранично уређење, развијеност транспорта и комуникацијске инфраструктуре, те пословно окружење.

Најбољу позицију БиХ је заузела из отворености тржишта и то 48. мјесто, док је најлошије пласирана из граничног уређења и то на 97. позицији свјетске листе.

Када је у питању развијеност транспортне и комуникацијске инфраструктуре БиХ се пласирала на 80. мјесто, док је из сегмента пословног окружења заузела 78. мјесто.

Извршни директор Удружења економиста РС СЊОТ Саша Грабовац рекао је да лош пласман БиХ и непомјерање са мјеста, када је у питању слобода трговине, неће охрабрити стране инвеститоре да улажу на тржиште БиХ.

- Домаћи произвођачи су незаштићени и стављени у неравноправну борбу са иностраним произвођачима који имају пуно веће субвенције - рекао је Грабовац и додао да ће проблем граничног уређења постати још већи уласком Хрватске у ЕУ.

Првопласирани

На првом мјесту свјетске листе налазе се Сингапур, Хонгконг, те Данска, Шведска и Нови Зеланд, док се на зачељу листе налази Венецуела, Бурунди и Чад.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана