БиХ остаје без гаса због вишемилионског дуга?

Aгенције
БиХ остаје без гаса због вишемилионског дуга?

Сарајево - Британска компанија "Синочем интернешнел" покренула је активности да се блокира испорука гаса БиХ, јер је, према пресуди Високог суда Велике Британије у Лондону те Трговачког суда у Загребу, сарајевски "Енергоинвест" дужан да исплати овој компанији пријератни дуг од 8,5 милиона долара, односно 14 милиона КМ, јављају агенције.

Управа лондонске компаније одлучила се на овај потез након посљедњих неуспјешних преговора који су у јулу вођени у Кини са делегацијом "Енергоинвеста", који врши испоруку гаса за БиХ, а та испорука одвија се преко Мађарске.

На преговорима у Кини, управа "Енергоинвеста" предложила је да исплати само основицу дуга од 3,7 милиона долара, што друга страна није прихватила, пишу федерални медији.

- Ми смо, због свега овога, покренули поступак лицитације далеководних конструкција "Енергоинвеста" и материјала намијењеног за извоз у Либију у вриједности од око осам милиона КМ. То ће све бити продато као отпадно жељезо - рекао је представник лондонске компаније Јуре Новљан.

Директор "Енергоинвеста" Енес Ченгић рекао је да му је новост да би БиХ због овог дуга могла бити блокирана испорука природног гаса, те додао да би о томе требало да одлуче судови у земљама куда пролази гас.



 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана