БиХ одмах треба да крене с припремама

Глас Српске
БиХ одмах треба да крене с припремама

СAРAЈЕВО - БиХ одмах треба да крене с озбиљним припремама да 1. јуна 2013. године, по уласку Хрватске у Европску унију, њена привреда не би доживјела шок када се европска граница постави на ријеци Сави.

Ово је изјавио предсједник Европског покрета у БиХ Предраг Праштало, коментаришући резултате референдума на којем су грађани Хрватске дали повјерење прикључењу ЕУ, пренијеле су агенције.

Доцент на бањалучком Економском факултету Горан Радивојац оцијенио је да је улазак Хрватске у ЕУ важан за Републику Српску и БиХ, јер ће већ 1. јула 2013. године бити гранично подручје са Унијом, што ће донијети предности, али и недостатке у виду пријетње домаћој спремности и способности да одговори захтјевима које то сусједство поставља.
Он је упозорио да ће БиХ, па самим тим и Српска, морати поштовати стандарде и критеријуме које наметне ЕУ.

- То значи да ће домаћа роба морати испуњавати све стандарде за улазак у Хрватску од 1. јула 2013. године. Ја сам оптимиста, јер није намјера ни Хрватске ни земаља чланица ЕУ да се угрози економија Републике Српске и БиХ, али је сигурно да ће нам бити потребан додатни ангажман у виду припреме и редефинисања наших односа према тој новој чињеници - нагласио је Радивојац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана