БиХ од дијаспоре двије милијарде КМ годишње

Тања Шикањић
БиХ од дијаспоре двије милијарде КМ годишње

БAЊAЛУКA - Из дијаспоре у БиХ годишње пристигне око двије милијарде марака, кроз финансијску помоћ коју становницима шаље родбина из иностранства, наводе у Удружењу економиста РС SWOT.

Члан овог удружења Милош Тодоровић је истакао да овакав прилив новца доприноси побољшању стандарда становништва који добија новац, те директно повећава "свјежи" новац у оптицају, што има вишеструку корист за БиХ.

- Овакво слање новца има приличан утицај на помоћ одређеном броју становника, а то је поготово изражено код пензионера, којима дјеца шаљу новац из иностранства, без којег они не би могли да преживе - наводи Тодоровић.

Он додаје да се процјењује да у иностранству живи више од 400.000 становника поријеклом из Српске, те да отприлике једна трећина грађана у РС има бар једног члана породице у иностранству.

Међутим, наглашава Тодоровић, код нас још није препознат значај дијаспоре, јер ни у РС, ни на нивоу БиХ не постоји министарство које се бави искључиво дијаспором, као што је то случај у Србији.

Професор Економског факултета у Бањалуци Вујо Вукмирица је истакао да новчане дознаке од дијаспоре представљају значајну помоћ за становнике БиХ, поготово посљедњих година, када су усљед рецесије многи људи остали без посла.

- Овакав прилив новца повећава куповну моћ, која на извјестан начин утиче на производњу - рекао је Вукмирица.

Он, међутим, додаје да дијаспора новац шаље искључиво за личну потрошњу, иако би било много корисније да се новчане дознаке од дијаспоре улажу директно у привреду.

- Било би далеко боље да се дијаспора укључи у привређивање, односно да покреће производњу на домаћим просторима, што је за сада ријеткост - сматра Вукмирица.

Новац из иностранства у БиХ стиже посредством комерцијалних банака и "Вестерн јуниона", али и слањем новца посредством пријатеља, те због тога није познат тачан прилив новца из дијаспоре у БиХ.

Србија

Према истраживањима грађани Србије које издржава родбина из иностранства мјесечно у просјеку добију 420 евра, што је значајно више од просјечне плате у Србији. Истраживање је показало да 23 одсто становника Србије има бар једног члана најближе породице у иностранству, а 11 одсто се изјаснило да има повремене приходе од иностраних дознака, што је нешто више од 800.000 људи.

Пет милиона Срба годишње из иностранства у Србију пошаље 4,2 милијарде евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана