БиХ очекује да добије више новца

Глас Српске
БиХ очекује да добије више новца

БУДВA - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић у разговору са званичницима Свјетске банке у Будви нагласио је да БиХ очекује више средстава Свјетске банке под повољним IDA условима, као и пројекте подршке буџетима.

Током састанка, коме је присуствовао министар финансија и трезора БиХ Драган Вранкић, Шпирић је истакао да постоји посебан интерес и за кредитну линију за развој малих и средњих предузећа - саопштено је из Савјета министара БиХ.
Шпирић је информисао одлазећег потпредсједника Свјетске банке за регион Европе и централне Aзије Шигеа Катсуа и његовог насљедника Филипа ле Уруа о успјешно завршеним преговорима са Међународним монетарним фондом (ММФ) и изразио очекивање да ће склапање споразума са ММФ-ом значити и појачану подршку Свјетске банке БиХ.

Шпирић је упознао Катсуа и Ле Уруа са предузетим активностима Савјета министара у вези са извјештајем Дуинг бизниса, изразивши очекивање да ће оне резултирати бољим рангирањем БиХ у овогодишњем извјештају, што би била важна порука потенцијалним инвеститорима.

Катсу је посебно подвукао важност реформе социјалног сектора.
Шпирић и Катсу обострано су изразили очекивање да ће добра сарадња БиХ са Свјетском банком бити настављена и у наредном периоду.

На састанку Холандске конституенце ММФ-а и Свјетске банке који се одржава у Будви  црногорски премијер Мило Ђукановић оцијенио је да се Црна Гора до сада релативно успјешно суочила са економском кризом и позвао међународне институције да буду флексибилније у дефинисању будућих уговорних односа и аранжмана.

Ђукановић је казао да је опредјељење Црне Горе да приватизује и реструктурира преостале компаније у државном власништву, модернизује управљачке структуре и унапреди инфраструктуру.

Катсу

Потпредсједник Свјетске банке Шигео Катсу је оцијенио веома позитивном чињеницу да је БиХ успјешно завршила преговоре са ММФ-ом и нагласио да ће и Свјетска банка у том случају бити у прилици да повећа подршку БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана