БиХ нема на листи најбољих

Глас Српске
БиХ нема на листи најбољих

БAЊA ЛУКA - На овогодишњој листи 500 највећих компанија у средњој Европи, коју су објавили стручњаци консултантско-ревизорске компаније "Deloitte", као и прошле године, нема ниједне компаније из БиХ. Компаније су на листу увршћене према приходу од продаје за 2008. годину, а осим опште листе, "Deloitte" је саставио и листе 50 најјачих банака и осигуравајућих компанија.

Првих десет мјеста на листи топ 500 заузимају углавном фирме из сектора енергетике и ресурса, те производног сектора. На првом мјесту поново се налази пољски нафтни гигант "ПКН Орлен", иза којег слиједе мађарски "Мол" и украјински "Метинвест", који је уједно и најбоље рангирани представник сектора производње.

Од земаља из региона на листи је најзаступљенија Словенија са чак 22 компаније, од којих је највише пласирана "Петрол група". Из Хрватске на листу се пласирало 11 компанија, од којих су највиша мјеста заузели концерн "Aгрокор" и "ИНA". Од шест компанија из Србије на највишој се позицији налазе "Нафтна индустрија Србије" и "Електропривреда". Једина македонска фирма на листи је рафинерија нафте "ОКТA", док из Црне Горе ни ове године ниједна фирма није успјела да се пласира на листу 500 највећих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана