БиХ некретнине у САД и Мађарској

Маријана Миљић
БиХ некретнине у САД и Мађарској

БЕОГРAД - Представници држава насљедница бивше СФРЈ договорили су да до 31. августа ове године буде завршена прва фаза примопредаје некретнина, а да се предаја осталих, раније расподијељених непокретности из региона OECD заврши до 31. августа идуће године.

Ово је договорено на састанку Мјешовитог комитета за расподјелу дипломатске и конзуларне имовине бивше СФРЈ, који је одржан у четвртак у Београду.

Помоћник министра иностраних послова БиХ Aднан Хаџикапетановић рекао је "Гласу Српске" да су ови договори повољни за БиХ, јер ће до 31. августа ове године резиденција у Будимпешти и кућа у Вашингтону бити предата БиХ.

- У другој фази, односно до краја 2011. године, БиХ ће на коришћење добити и резиденцију у Бечу, док ће у трећој фази БиХ добити амбасаду у Отави, Aнкари, Мадриду и Канади. Примопредаја ће бити завршена до 31. августа 2012. године - казао је Хаџикапетановић.   

Из Министарства иностраних послова Србије саопштили су да је на састанку разматрана и даља подјела културних добара бивше СФРЈ која су се налазила у дипломатско-конзуларним

представништвима у иностранству.

 - Све државе сукцесори су се сагласиле да уложе максималне напоре и интензивирају рад на постизању договора о даљој подјели непокретности из осталих региона, према додатку Aнекса Б Споразума о питањима сукцесије - наводи се у саопштењу.

Додали су да ће овај процес бити окончан до краја 2011. године, док ће рокови и услови предавања имовине бити накнадно договорени.

Хаџикапетановић је нагласио да је састанак протекао у одличној атмосфери, те да су све земље чланице бивше СФРЈ биле одлучне да се процес расподјеле настави.

- Идући састанак сукцесора биће одржан у Сарајеву у септембру ове године, а домаћин ће бити Министарство иностраних послова БиХ - казао је Хаџикапетановић.

Састанку Мјешовитог комитета присуствовали су овлашћени представници свих држава сукцесора бивше СФРЈ - БиХ, Хрватске, Македоније, Словеније и Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана