БиХ не може сама да одговори кризи

Мирослав Филиповић
БиХ не може сама да одговори кризи

ЊУЈОРК - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић изјавио је да БиХ, као ни било која друга држава појединачно, сама неће моћи да одговори изазовима економске криза и да је зато потребно формирати инвестициону банку југоисточне Европе.

Шпирић је на конференцији Уједињених нација о свјетској економској кризи, која се од 24. до 26. јуна одржава у Њујорку, исказао забринутост због одсуства регионалне, европске и глобалне димензије у рјешавању проблема свјетске економске кризе.

- Из тог разлога сам покренуо иницијативу према Секретаријату Регионалног центра за сарадњу, који је смјештен у Сарајеву, за формирање инвестиционе банке југоисточне Европе - рекао је Шпирић.

Нагласио је да је сада "право вријеме" за овакву иницијативу имајући у виду економске изазове са којим се суочавају земље региона, као и најаву опредјељења Европске комисије да ће у новој стратегији за земље југоисточне Европе економски развој и регионална сарадња кроз заједничке пројекте бити приоритети.

- БиХ је мала земља са економијом у транзицији, која је у поратном периоду остварила стабилан и знатан раст бруто-друштвеног производа - навео је Шпирић.

Казао је да банкарски систем БиХ још није апсорбовао токсичну активу, да је спољни дуг БиХ релативно низак, а да је, с друге стране, глобална криза допринијела паду извоза и порасту стопе незапослености.

- Осим тога, пад прилива дознака из дијаспоре и мање директне стране инвестиције додатно ће утицати на економско остварење БиХ у овој години - рекао је Шпирић.

Истакао је да је без глобалног опоравка веома тешко или немогуће унаприједити ове економске показатеље.

Он сматра да би УН требале да буду најзначајнији форум за рјешавање свих глобалних проблема, попут ових који имају толики утицај на свијет.

Нагласио је да морају да буду предузете све могуће мјере да би се спријечило да похлепа и неодговорне политике гурну велики број људи у сиромаштво.

Генерални секретар Уједињених нација Бан Ки Мун је на финансијском самиту УН у Њујорку, упозорио да глобална економска криза може да траје неколико година.

Aфричке, азијске о карипске земље нагласиле су да економска криза уништава њихове земље и затражиле од богатих држава да им помогну.

Разговор са Кудрином

Никола Шпирић нагласио је у Њујорку у разговору са замјеником премијера и министром финансија Руске Федерације Aлексејом Кудрином, важност изградње повјерења и унутрашњег дијалога као гаранције за превазилажење изазова који стоје пред БиХ. Шпирић и Кудрин сагласили су се да су билатерални односи између БиХ и Русије добри, али да је потребно интензивирати привредну и културну сарадњу, саопштено је из Савјета министара БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана