БиХ не гине нова рецесија

Драгана Келеч
БиХ не гине нова рецесија

Бањалука - У БиХ је већ неколико година присутан пад запослености који успорава привредни раст, а све то би могло да доведе до рецесије ако се нешто хитно не предузме, упозоравају економски стручњаци.

Развој привреде, према мишљењу економиста, мора да буде приоритет надлежних у БиХ, умјесто политике, како би се избјегла рецесија.

- Привреда нам цијело вријеме успорава, што значи да имамо и све мањи извоз. Инвестиције су све мање у последњих неколико година, а присутан је и пад запослености, што проузрокује и пад животног стандарда грађана - рекао је члан Удружења економиста РС СЊОТ Милош Тодоровић.

Према његовим ријечима, БиХ као глави приоритет мора да стави привреду и њен развој ако мисли да избјегне економске проблеме.

- Док год акценат не ставимо на развој привреде, дешаваће се ово што се сада дешава, односно економски пад који води ка рецесији - истакао је Тодоровић.

Економски аналитичар Зоран Павловић рекао је да у БиХ негативан тренд траје још од 2009. године, док се привредне околности у сусједним земљама компликују.

- БиХ се бави политичким питањима, која су наравно важна, али која би у овом тренутку требало да буду у другом плану, због тога што економско окружење не ради у корист привреде БиХ и будућег запошљавања - истакао је Павловић.

Према његовим ријечима, могуће је очекивати да ће приливи од индиректних пореза падати, а то исто ће се десити и на нивоу ентитета са директним порезима.

- Морамо почети да се бавимо нашом привредом и економијом, те проблемима који постоје у бизнису да бисмо могли да направимо неки искорак напријед, а не да се смањујемо промет и обим рада, те број запослених - истакао је Павловић.

Он је истакао да рецесију у ствари већ имамо, те да је питање само како је дефинишемо.

- Према статистици, рецесија је када раст БДП-а падне испод нивоа инфлације, и тог момента сте ушли у рецесију. Све земље у окружењу ушле су у рецесију, тако да то окружење утиче и на привреду БиХ - нагласио је Павловић.

Гувернер Централне банке БиХ Кемал Козарић рекао је раније да ће БиХ, ако буду настављени негативни трендови какви сада постоје, од септембра бити у рецесији.

- Не могу званично рећи да смо у рецесији јер морамо чекати да прође и трећи квартал. Треба да имамо два квартала негативних трендова заредом да би се прогласила рецесија. С те стране не могу рећи да смо у рецесији, али генерално, идемо према њој - казао је Козарић.

Министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић рекао је да процјена гувернера Козарића да ће БиХ, ако буду настављени тренутни негативни трендови, од септембра бити у рецесији није нереална, а укупну ситуацију погоршава и много домаћег економског дилатентизма и политичке пироманије.

Шпирић је истакао да би БиХ и да није глобалне економско-финансијске кризе платила много жешћу економску цијену него што би иначе требало, а продуковање политичке пироманије, умјесто бављења економијом, ником није у интересу па се поставља  питање докле ће све то да траје.

- Уколико буде памети да смањимо политичку пироманију кроз стране инвестиције и кроз динамизирање стопе економског раста, могли бисмо ту најаву и избјећи. С обзиром на то да је  ријеч  о БиХ, нисам сигуран - нагласио је  Шпирић.

Прогнозе

У најновијем извјештају Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) наводи се да ће раст БДП-а у БиХ ове године износити 0,3 одсто, што је мање за 0,1 одсто од мајског извјештаја. То је БиХ смјестило на претпосљедње мјесто у региону, јер се једино у Србији предвиђа мањи раст БДП-а, свега 0,1 одсто.

Међународни монетарни фонд (ММФ) снизио је у априлу прогнозу раста економије БиХ у овој години, тако да очекује стагнацију, док у идућој години прогнозира раст од један одсто.

У прошлом издању извјештају, који је објављен у јесен прошле године, ММФ је за 2012. годину прогнозирао раст БиХ од три одсто.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана